PHS Automotive Malaysia selaku pengedar rasmi kenderaan Audi di Malaysia kini memperkenalkan model Audi RS Q8 dalam barisan penawaran tempatan. SUV saiz penuh Audi yang pertama dengan lencana RS ini dijual pada harga RM1,699,990 dengan jaminan lima-tahin tanpa had perbatuan, lima-tahun bantuan tepi jalan dan tiga-tahun penyelenggaraan percuma. Q8 S-Line standard yang diperkenalkan semula Julai lalu pula dijual separuh daripada harga berkenaan — RM867k.

RS Q8 menggunakan enjin 4.0 liter turbo berkembar V8, menjana sebanyak 600 PS pada 6,000 rpm dan 800 Nm tork antara 2,200 hingga 4,500 rpm. Pecutan 0-100 km/j dilakukan dalam masa 3.8 saat — menjadikannya SUV Audi pertama yang memberi bacaan bawah 4.0 saat — dengan laju maksimum 305 km/j. Sekadar perbandingan, Lamborghini Urus sedikit lebih pantas dengan bacaan pecutan 0-100 km/j dalam 3.6 saat.

Enjin V8 berkenaan dibantu oleh sistem 48-volt mild hybrid. Sehingga 12 kW kuasa boleh dijana semula daripada membrek dan memperlahankan kelajuan, dan disimpan dalam bateri lithium-ion. Sistem ini membolehkan kenderaan meluncur hingga 40 saat dengan enjin dimatikan, menjumatkan kira-kira 0.8 L/100 km.

Enjin V8 ini juga datang dengan sistem cylinder on demand (COD); dalam kelajuan rendah, silinder 2, 3, 5 dan 8 tidak digunakan untuk memberikan penjimatan bahan api. Silinder tersebut akan diaktifkan semula sebaik sahaja pemandu menekan pendikit minyak untuk menambah kelajuan.

Enjin V8 ini juga diganding bersama transmisi automatik lapan-kelajuan dengan sistem pacuan semua roda quattro Audi. Kunci differential tengah menghantar kuasa terutamanya ke roda belakang (40:60). Jika gelinciran tayar dikesan, sehingga 70% kuasanya boleh dihantar ke roda depan. RS Q8 ini juga dilengkapi suspensi udara adaptif yang merendahkan kedudukan sebanyak 90 mm berbanding model standardnya.

Penampilan RS Q8 sama sekali berbeza daripada model standard, dengan wajah depan yang lebih agresif, gril depan SingleFrame dengan perincian honeycomb khusus RS, bukaan udara lebih besar, diffuser belakang serta rim bersaiz 23-inci dengan tayar Pirelli P Zero 295/35. Cakera brek pula kabon seramik 420 mm (depan) dan 370 mm (belakang) dengan kaliper 10-injap. Lampu utama pula jenis Matrix LED gelap, dengan lampu isyarat sequential serta ada juga spoiler RS khas.

Di dalam, RS Q8 didatangkan dengan paparan RS bagi kokpit maya Audi dan infotainmen MMI, paparan head-up dengan grafik RS dan kerusi RS balutan kulit Valcona. Pemandu boleh meninjau parameter seperti tekanan tayar, masa pusingan, G-Force serta petunjuk penukaran gear. Lapan mod pemanduan tersedia: Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency, Allroad, Offroad, dan dua mode RS individu — RS1 and RS2.

Kulit Nappa juga digunakan untuk membalut bahagian panel pintu, sementara pelapik bumbung menggunakan kulit Alcantara. Ada juga bumbung panoramik, sistem bunyi Bang & Olufsen, penghadang matahari di belkaang dan kerusi dengan larasan elektrik 12-hala dengan sokongan lumbar dan fungsi memori.

Dari aspek keselamatan, RS Q8 ini lengkap dengan lapan beg udara, kawalan melayar adaptif, amaran menukaran lorong, amaran keluar lorong, bantuan persimpangan, bantuan lintasan trafik di depan dan kamera peninjau 360-darjah.