Menteri Besar Selangor, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari telah mengumumkan kerajaan negeri bakal menyediakan 20 unit bas Smart Selangor mulai esok, 10 November 2022, bagi membantu ribuan pengguna berikutan gangguan sistem perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya.

Menurut Amirudin menerusi sidang media khas petang ini, perkhidmatan tambahan itu diselaras dengan bas perantara disediakan Rapid KL bagi mengelak gangguan jadual.

“Kerajaan Negeri dukacita dengan insiden gangguan sistem LRT laluan Kelana Jaya semalam yang menyebabkan operasi 16 stesen ditutup. Bagi membantu ribuan pengguna pergi dan balik kerja, Kerajaan Negeri akan menyumbang penggunaan 20 Bas Smart Selangor mulai esok bagi membantu Rapid KL mengatasi masalah gangguan,” katanya.

Awal pagi tadi, Rapid Rail Sdn Bhd (Rapid Rail) memaklumkan bahawa perkhidmatan LRT antara stesen Kelana Jaya dan Ampang Park digantung sehingga 15 November ini bermula 6 pagi tadi. Ia disebabkan isu teknikal yang melibatkan Sistem Kawalan Tren Automatik (ATC) yang tidak stabil dikenal pasti punca gangguan perkhidmatan LRT laluan Kelana Jaya pada Sabtu (5 Nov) dan Isnin lepas (7 Nov).

Sementara itu, Rapid KL turut menyediakan lima laluan bas sebagai pengangkutan alternatif di sepanjang laluan di mana stesen-stesen yang terkesan itu berada. Sejumlah 69 bas didakwa sedang menyediakan perkhidmatan di semua laluan berkenaan, dan mungkin akan dipertingkatkan sehingga 85 bas jika ada keperluan.

RapidKL juga memaklumkan pihaknya akan membayar ganti rugi kepada pemegang Unlimited Travel Pass, tetapi perincian lanjut tentang perkara ini akan dikongsikan nanti.