Perniagaan eksport Proton semakin berkembang bagi tahun 2022, dengan pengeluar tersebut mengumumkan sehingga bulan November 2022 mereka telah berjaya menghantar 5,028 buah kenderaan untuk pasaran di luar Malaysia.

Jumlah ini bersamaan peningkatan 66.6% daripada jumlah 3,018 unit yang dicatat pada tahun 2021, dan syarikat mensasarkan tambahan lagi sebelum tahun ini berakhir. Sebelum ini, Proton menyatakan bahawa perniagaan eksport mereka berkembang sehingga 50% pada tahun 2020, berbanding tahun 2019, tetapi jumlah tepatnya tidak diberitahu.

Pakistan terus menjadi pasaran eksport paling besar bagi Proton dengan 2,610 unit setakat ini (2022), diikuti Afrika Selatan di kedudukan kedua dan Brunei ketiga. Proton juga menyatakan dalam siaran akhbar bahawa Saga masih lagi model eksport paling popular, diikuti X70 dan seterusnya X50.

“Jumlah eksport Proton terus berkembang dengan agresif ketika kami memasuki lebih banyak pasaran baru dan membina gabungan strategi CBU dan CKD bergantung kepada pasaran. Jualan eksport adalah antara tunjang utama untuk peningkatan jualan kami dan disebabkan itu, kami akan berusaha keras untuk terus berkembang secara agresif pada tahun-tahun akan datang dang menguatkan kedudukan kami sebagai pengeksport kenderaan utama di Malaysia,” kata pengarah jualan antarabangsa Proton, Steven Xu.