Susulan kemalangan lima buah motosikal berkuasa tinggi di Kilometer 26.4 Lebuhraya Kuala Lumpur – Karak (KLK) semalam, polis sudah pun mengesahan bahawa ia dipercayai terjadi apabila salah sebuah motosikal berkenaan cuba mengelak sebuah kereta yang mengubah haluan .

Menurut Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Zainal Mohamed Mohamed dalam laporan Berita Harian, kejadian tersebut berlaku kira-kira jam 12.30 tengah hari semalam, ketika kumpulan penunggang motosikal berkuasa tinggi itu dalam perjalanan dari arah Genting Highlands menghala ke Gombak.

“Sebuah motosikal dipercayai hilang kawalan selepas sebuah kereta yang tidak dapat dipastikan nombor pendaftaran dan jenis, mengubah haluan masuk ke lorong penunggang motosikal terbabit.

“Ia menyebabkan seorang daripada penunggang motosikal berkenaan terbabas ke lorong kanan jalan dan terjatuh.

“Empat lagi penunggang motosikal turut terbabas di atas jalan akibat gagal mengelak motosikal pertama yang jatuh,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Zainal turut memberitahu bahawa semua penunggang motosikal lelaki berusia antara 35 hingga 58 tahun mengalami kecederaan di bahagian kepala dan beberapa bahagian badan lain.

“Semua mangsa kemudian dibawa dengan ambulans ke Hospital Selayang dan menerima rawatan di Zon Merah dan Zon Kuning hospital terbabit.

“Dalam pada itu, pihak polis masih meneruskan siasatan yang dijalankan mengikut Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Beliau turut meminta orang ramai yang melihat atau mempunyai maklumat berkaitan kemalangan ini tampil membantu siasatan atau menghubungi Pegawai Penyiasat Trafik, Inspektor Mohd Shaifuddin Mohd Nor di talian 0176645812 atau 03-61262222.