Dijangka 1.2 juta penumpang sehari apabila MRT Laluan Putrajaya dibuka sepenuhnya – CEO Prasarana

Dijangka 1.2 juta penumpang sehari apabila MRT Laluan Putrajaya dibuka sepenuhnya – CEO Prasarana

Prasarana Malaysia Berhad menjangkakan sejumlah 1.2 juta penumpang sehari yang bakal menggunakan perkhidmatan rel dan bas kendaliannya pada 2023 berikutan pembukaan sepenuhnya Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Putrajaya pada Mac ini, berbanding 772,000 penumpang pada tahun lalu.

Menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Mohd Azharuddin Mat Sah, ia dianggarkan memanfaatkan sebanyak 100,000 penumpang pada setiap hari untuk tahun pertama ia dibuka sepenuhnya dan dijangka meningkat dari tahun ke tahun. “Pembukaan sepenuhnya Laluan Putrajaya akan menjadi satu kejayaan penting bagi Prasarana pada tahun ini,” katanya menerusi laporan Bernama.

Mengenai tarikh pembukaan fasa dua, beliau berkata ia akan diumumkan oleh kontraktor dan pemaju rel, Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp). Jelasnya, ia adalah satu daripada prasyarat yang ditetapkan oleh pihak berkuasa untuk menguji serta mengukur keberkesanan sistem tersebut sebelum kelulusan untuk dibuka sepenuhnya akan diberikan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

“Prasarana sebagai pengendali rel akan mengambil alih tugas selepas MRT Corp menyerahkan aset ini kepada kami,” katanya.

Keseluruhan Laluan Putrajaya akan merangkumi 57.7km yang terdiri daripada 36 stesen dari Kwasa Damansara ke Putrajaya, meliputi kawasan berkepadatan tinggi seperti Bandar Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, Persiaran KLCC, Kuchai Lama, Seri Kembangan, Cyberjaya, dan Putrajaya.

Dijangka 1.2 juta penumpang sehari apabila MRT Laluan Putrajaya dibuka sepenuhnya – CEO Prasarana

Mengenai fokus pada 2023, beliau berkata Prasarana berhasrat untuk meningkatkan kebolehpercayaan perkhidmatan terutamanya bagi sistem rel. Sehubungan itu, beliau berkata pengguna pengangkutan awam boleh mengharapkan pergerakan waktu puncak yang bertambah baik susulan kekerapan tren ditingkatkan kepada tahap yang boleh diterima.

“Mengenai LRT Laluan Kelana Jaya, kebanyakan tren di laluan itu sedang menjalani program pemeriksaan dan baik pulih khas,” katanya sambil memaklumkan hanya tren yang sesuai dan selamat akan dilepaskan untuk beroperasi.

Beliau berkata melalui penambahan tren baharu, kekerapan tren akan ditingkatkan kepada tiga minit pada September 2023 manakala bagi MRT Laluan Kajang, kekerapan waktu puncak akan ditingkatkan kepada empat minit pada Ogos tahun ini.

“Ia adalah hasil daripada penggantian roda yang progresif mulai Jun 2022 hingga Disember 2024 berikutan kerosakan pada roda yang lebih awal daripada dijangka,” katanya.

Bagi KL Monorel pula, kekerapannya akan ditingkatkan kepada lima minit pada suku keempat tahun kewangan 2023.

“Sejak 23 Mei 2022, kita menggunakan tren empat gerabak dalam perkhidmatan. Usaha itu yang diteruskan pada tahun ini akan menyumbang kepada kecekapan tinggi serta kebolehpercayaan yang lebih baik,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required