PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menjangkakan sebanyak dua juta kenderaan akan menggunakan semua rangkaian lebuhraya kendalinya pada hari-hari puncak iaitu pada 20-21 Januari dan 24 Januari 2023, bersempena dengan cuti perayaan Tahun Baharu Cina. Ia merupakan peningkatan sebanyak 20% berbanding jumlah trafik pada hari-hari biasa

“Oleh itu, bagi menguruskan lonjakan trafik pada perayaan kali ini, PLUS telah membuat persediaan awal dan mengatur pelbagai strategi bagi membantu orang ramai menikmati perjalanan yang lebih selamat dan lebih selesa ketika berada di rangkaian lebuh raya kami,” kata Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Zakaria Ahmad Zabidi.

Strategi-strategi tersebut merangkumi aspek keselamatan lebuh raya, pengurusan trafik dan
kesesakan, pengagihan trafik, keselesaan pengguna, pengurusan lalu lintas di plaza tol,
hebahan maklumat trafik dan sebagainya.

“Fokus kami pada perayaan hari ini adalah aspek keselamatan di lebuh raya di mana pelbagai strategi telah dikenal pasti dan akan dilaksanakan, Pada masa yang sama, kami memohon kerjasama pengguna motosikal dan pemandu kenderaan berat supaya lebih berhati-hati dan mengambil langkah keselamatan yang sewajarnya sepanjang musim perayaan yang akan datang,” jelas beliau.

Untuk itu, PLUS berkolaborasi dengan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk melaksanakan penguatkuasaan undang-undang dan advokasi di lebuh raya pada musim perayaan ini.

“Selain daripada itu, bagi meningkatkan tahap keselamatan di rangkaian lebuh raya PLUS termasuklah di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT 2) pada musim perayaan ini, jumlah pasukan peronda lebuh raya merangkumi PLUSRonda dan LPT2 Ronda akan ditambah kepada 265 pasukan bagi membantu pengguna lebuh raya yang mengalami kerosakan kenderaan atau kecemasan. Jumlah ini merupakan peningkatan sebanyak 9.1% berbanding hari-hari biasa,” katanya.

Tambah beliau, pemandu juga dinasihatkan agar menggunakan mod pembayaran yang sama ketika masuk
dan keluar dari lebuh raya. Sebagai contoh, sekiranya pengguna menggunakan mod RFID ketika masuk ke lebuh raya, mereka juga mestilah keluar dari lebuh raya melalui lorong RFID.

“Ini dapat mengelakkan mereka terkandas di lorong tol dan memberi kesan kepada perjalanan orang lain. PLUS juga menasihatkan orang ramai supaya memastikan baki e-Wallet (bagi transaksi RFID) dan baki kad Touch ‘n Go sentiasa mencukupi untuk perjalanan mereka. Selain itu, orang ramai juga disarankan supaya menggunakan aplikasi navigasi seperti Waze atau Google Maps untuk merancang perjalanan dengan lebih efisien,” jelas Datuk Zakaria.