Menurut laporan The Edge, subsidi minyak bersasar dijangka akan dimasukkan dalam Bajet 2023 yang disemak semula, di mana ia bakal dibentangkan di Dewan Rakyat pada 24 Februari ini oleh Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Subsidi minyak bersasar ini telah beberapa kali dibangkitkan sebelum ini. Pada November lalu, Anwar mendedahkan bahawa kementerian yang berkaitan telah diberi masa untuk mengkaji kesan langkah tersebut.

Ketua ekonomi dan ketua penyelidikan pasaran Kumpulan RHB Research, Sailesh K Jha memberitahu penerbitan itu bahawa Malaysia diramal mengekalkan kitaran perniagaan yang kukuh dan menyaksikan penurunan dalam inflasi indeks harga pengguna (CPI) pada separuh pertama tahun ini. Selain itu, harga komoditi dijangka kekal stabil pada separuh pertama tahun ini apabila ekonomi global semakin perlahan.

“Pada pengamatan kami, pembukaan semula China tidak mungkin memberikn kesan yang ketara terhadap aktiviti ekonomi dan pertumbuhan global untuk separuh pertama 2023, justeru ia merupakan masa yang sesuai untuk mengumumkan pengurangan subsidi minyak pada 24 Februari ini,”katanya.

Dalam satu lagi nota berkaitan kewangan, RHB Research mengekalkan pandangannya bahawa kadar dasar semalaman (OPR) akan memuncak antara 3.0-3.5% pada 2023, dengan baki risiko pada kadar 3-3.25%. “Ketidakpastian sekitar ramalan OPR kami berpunca daripada masa, bilangan tertentu dan skop pelarasan harga minyak yang disasarkan,” jelas Sailesh.