Pembeli angkup brek Endless palsu dari Johor Bahru menang kes tuntutan, dapat semula wang RM12.8k

Pembeli angkup brek Endless palsu dari Johor Bahru menang kes tuntutan, dapat semula wang RM12.8k

Seorang pemilik syarikat ubahsuai rumah dari Pasir Gudang, Mohamad Syahrul Aizat Mat Sari menang dalam tuntutannya di Tribunal Tuntutan Pengguna Johor Bahru untuk mendapat pulangan wang selepas membeli satu set angkup brek prestasi tiruan jenama Endless dari seorang penjual dari Negeri Sembilan.

Menurut Syahrul dalam laporan The Star, dia membeli angkup berkenaan setelah melihat iklan dalam talian penjual tersebut yang menyatakan bahawa angkup brek itu adalah asli dan dijual pada harga lebih rendah dari harga pasaran.

“Penjual berkenaan mendakwa angkup brek yang dijualnya adalah komponen asli dari Jepun dan harga yang ditawarkannya adalah lebih rendah dari pasaran,” kata Syahrul dan menambah dia telah membuat pembayaran sebanyak RM6,000 pada 21 Mac 2022, dan RM6,800 selebihnya pada 25 Mac 2022.

Syahrul juga menyatakan bahawa dia turut perlu ke bengkel penjual berkenaan yang berada di Port Dickson dan pemasangan angkup tersebut dibuat oleh penjual berkenaan pada 25 Mac selepas baki bayaran dilunaskan. Proses pemasangan itu mengambil masa setengah hari, jelas Syahrul lagi.

Pembeli angkup brek Endless palsu dari Johor Bahru menang kes tuntutan, dapat semula wang RM12.8k

Walau bagaimanapun, Syahrul merasakan sesuatu yang tidak kena pada sistem brek tersebut dan ia akan berbunyi setiap kali pedal brek ditekan. Dia mula mengesyaki bahawa angkup yang dibeli berkenaan adalah tiruan, dan mula berbincang dengan penjual terbabit untuk memulangkan komponen tersebut dan mendapatkan kembali wang RM12,800 yang telah dibayar.

Namun penjual tersebut tidak bersetuju untuk berbuat demikian sehingga dia menyekat nombor telefon Syahrul dari terus menghubunginya.

Menurut Syahrul lagi, sebelum mengubungi penjual berkenaan dia turut ada menghubungi pengedar sah produk Endless di Malaysia yang terletak di Bandar Sunway, Selangor untuk mengesahkan status angkup brek yang dibeli oleh penjual di Port Dickson berkenaan.

Dan selepas menghantar gambar dan juga nombor siri angkup tersebut pada pengedar bertauliah itu, angkup yang dibeli Syahrul tersebut disahkan barang tiruan.

Pembeli angkup brek Endless palsu dari Johor Bahru menang kes tuntutan, dapat semula wang RM12.8k

“Saya turut pergi ke beberapa bengkel di Johor Bahru untuk mengesahkan penilaian yang dibuat oleh pengedar bertauliah tersebut, dan semua mekanik memberitahu saya bahawa angkup yang dibeli itu adalah tiruan,” kata Syahrul.

Malah Syahrul turut telah menghantar email ke Endless di Jepun, dan syarikat berkenaan sendiri mengesahkan bahawa angkup yang dibelinya itu adalah tiruan kerana nombor siri pada komponen tersebut tidak jelas seperti angkup Endless asli. Endless turut menyatakan bahawa hanya wakil penjual sahnya di Bandar Sunway yang boleh menjual produk asli Endless di Malaysia.

Syahrul kemudiannya memasang set angkup Endless asli; komponen berkenaan dihantar sendiri oleh Endless dari Jepun dan pemasangan dibuat di wakil sah Endless di Bandar Sunway pada 9 Disember lalu. “Angkup brek asli memberikan prestasi brek lebih baik pada kereta saya dan saya gembira dengannya” kata Syahrul yang membelanjakan RM17,500 untuk angkup asli tersebut.

Dalam tuntutan yang difailkan berkenaan, presiden Tribunal, Abdul Rashid Daud mengarahkan responden (penjual angkup palsu) yang tidak hadir ke pendengaran kes itu untuk memulangkan kembali wang berjumlah RM12,800 kepada penuntut (Syahrul) dalam masa dua minggu, dan penuntut perlu memulangkan angkup berkenaan kepada responden dalam masa 14 hari.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required