Pelumba drag profesional maut – perlumbaan tidak diiktiraf MAM, KBS mahu penganjur bertanggungjawab

Pelumba drag profesional maut – perlumbaan tidak diiktiraf MAM, KBS mahu penganjur bertanggungjawab

Semalam seorang lagi pelumba drag tempatan, Hattem Rashdi yang baru berusia 22 tahun dari pasukan ESR Motor meninggal dunia selepas terlibat dalam kemalangan ketika mengambil ujian masa dalam siri perlumbaan Malaysia Drag Bike National ET Record Championship 2023, yang dilangsungkan di litar drag Pekan Speedway di Pekan, Pahang.

Mengulas berkenaan insiden ini, Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Belia dan Sukan (KBS) Dr K Nagulendran menyatakan bahawa penganjur perlumbaan tersebut perlu bertanggungjawab kerana perlumbaan itu tidak mendapat kelulusan daripada Persatuan Permotoran Malaysia (MAM).

“Perlumbaan itu tidak mendapat kelulusan MAM kami (KBS) sudah membuat semakan. Selepas ini pihak kami akan adakan perbincangan dan melakukan tindakan susulan dengan MAM. MAM sendiri juga perlu melakukan tindakan susulan dengan penganjur berhubung insiden berkenaan,” kata Nagulendran dalam laporan Harian Metro.

Nagulendran menegaskan bahawa KBS sentiasa mempromosikan penganjuran sukan secara selamat dan bukan sahaja fizikal tetapi juga mental melalui Kod Sukan Selamat berkaitan perlakuan buli dan gangguan seksual.

“Berkaitan aktiviti (perlumbaan) hujung minggu lalu kita sudah semak ia tidak mendapat kelulusan dan bukan program yang disokong KBS. Kita harap semua persatuan, kelab sukan jalankan aktiviti dengan mendapat kelulusan daripada persatuan sukan masing-masing.

Pelumba drag profesional maut – perlumbaan tidak diiktiraf MAM, KBS mahu penganjur bertanggungjawab

“Mereka juga perlu mendaftar dan mendapat kebenaran daripada Pesuruhjaya Sukan. Kami kesal insiden ini berlaku, penganjur harus bertanggungjawab, saya tidak rasa ia sesuatu yang betul mengadakan perlumbaan tanpa kelulusan dan langkah-langkah keselamatan,” katanya.

Dalam perkembangan sama, MAM turut mengeluarkan kenyataan rasminya berkenaan insiden tersebut hari ini, dan mengesahkan bahawa perlumbaan Drag Bike National ET Record Championship 2023 Road Tour 2023, yang berlangsung hujung minggu lalu di Pekan, Pahang tidak mendapat kelulusan mereka.

MAM menzahirkan rasa dukacita di atas berita pemergian, Hattem Rashdi semalam dan merakamkan ucapan takziah kepada keluarga arwah.

Menurut MAM, adalah penting untuk mana-mana perlumbaan bagi mendapatkan kelulusan dan pengiktirafan (sanctioned) dari pihaknya. Ini kerana sukan permotoran adalah suatu sukan yang merbahaya dan mana-mana pihak yang ingin menyertai sukan permotoran baik selaku penganjur, pemilik litar atau pelumba wajib mematuhi peraturan dan protokol ketat yang ditetapkan.

“Ia untuk memastikan tahap keselamatan yang tertinggi, meningkatkan persaingan dan akhirnya memberi peluang kepada pelumba dan penonton menikmati acara perlumbaan berkenaan.

“Acara yang diiktiraf (sanctioned events) oleh pihak MAM dijalankan dengan mematuhi garis panduan am dan teknikal yang ditetapkan oleh pihak Persekutuan Autumobil Antarabangsa (FIA) dan Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM) berkaitan dengan penganjur, kemudahan, peserta dan kenderaan,” kata MAM dalam kenyataan itu.

Pelumba drag profesional maut – perlumbaan tidak diiktiraf MAM, KBS mahu penganjur bertanggungjawab

Persatuan itu turut menambah bahawa acara sukan permotoran yang dikawal selia atau diiktiraf akan memberi parameter yang jelas kepada penganjur dan peserta mengenai persekitaran perlumbaan yang selamat, penglibatan marsyal serta pegawai perlumbaan yang berkelayakan dan berpengalaman.

“Persediaan litar pula yang merangkumi aspek keselamatan, pasukan perubatan dan perlindungan insuran kepada penonton, pelumba, pegawai dan penganjur.

“Oleh yang demikian, penganjur amat digalakkan untuk memastikan acara mereka diluluskan dan dikawal selia (sanctioned) dengan bekerjasama bersama pihak MAM,” tulis kenyataan itu lagi.

Selepas terlibat dalam kemalangan dalam perlumbaan tersebut Ahad lalu, Hattem dibawa ke Hospital Pekan untuk rawatan lanjut sebelum dipindahkan ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan memandangkan keadaannya makin tenat. Pelumba drag professional berkenaan kemudiannya disahkan meninggal dunia pada 2.30 petang semalam dan jenazahnya dibawa ke kampung halamannya di Alor Janggus, Kedah untuk urusan pengebumian.

Buat masa sekarang masih belum ada sebarang kenyataan rasmi dari penganjur berkenaan insiden ini. Kejadian seperti ini bukan kali pertama berlaku dalam kejohanan drag tempatan.

Tahun lalu seorang pelumba kereta drag yang berasal dari Perak, Muhamad Hafez Jamal Jamaludin maut di Litar Permotoran Terengganu, Gong Badak setelah jentera Mitsubishi Lancer Evolution IX yang dipandunya terbabas ketika berlumba dalam siri perlumbaan Battle of The Kings (BOTK) 2022, yang juga tidak mendapat kelulusan dari MAM.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required