Honda CR-V 2023 dikesan diuji lagi di Putrajaya

Honda CR-V 2023 dikesan diuji lagi di Putrajaya

Honda CR-V generasi ke-enam dikesan sekali lagi sedang menjalani ujian jalan raya, kali ini fotonya dirakamkan oleh staf kami sendiri. Jurugambar kami, Sherman Sim bersama rakan setugas Natasha Gill, terserempak dengan CR-V ini di Putrajaya, berhampiran dengan Putrajaya International Convention Centre (PICC), dan berjaya merakamkan beberapa foto spyshot SUV ini.

Apa yang menariknya, tiada trade plate digunakan pada model ujian ini, mungkinkah ia sedang menantikan kelulusan vehicle type approval atau VTA daripada pihak JPJ? Agak pelik sedikit di situ.

Ini bukan kali pertama CR-V 2023 dikesan diuji di negara ini. Awal Februari lalu, ia kelihatan diuji di Putrajaya. Kemudian pada Julai lalu pula, ia diuji di Gemencheh, Negeri Sembilan. Manakala bulan lalu pula, ada pembaca kami mengesan CR-V ini diuji di Genting Highlands pula.

Beberapa siri ujian secara terbuka ini, biar pun masih ditutupi balutan penyamaran, nampak gayanya CR-V generasi ke-enam ini makin menghampiri detik pelancarannya untuk pasaran Malaysia. Pada Mac lalu, Honda Malaysia telah mengumumkan bahawa mereka akan memperkenalkan empat model baru tahun ini di sini, dan salah satunya ialah CR-V, kemungkinan besar pada suku keempat. Bulan hadapan, kita bakal memasuki suku keempat dan adakah ia akan dilancarkan sebelum kalendar 2023 melabuhkan tirainya?

Honda CR-V 2023 ini dihasilkan lebih besar dari model sebelumnya dengan dimensi 4,694 mm panjang, 1,864 mm lebar, tinggi 1,681 mm dan jarak roda sejauh 2,700 mm. Jadi berbanding model generasi kelima, versi baharu ini adalah 69 mm lebih panjang, 10 mm lebih lebar dan jarak roda 40 mm lebih jauh. Namun dari segi tinggi, ia adalah 8 mm lebih rendah yang memberikan rupa lebih sporty.

Ruang dalamannya juga lebih besar, dengan ruang kaki di belakang mendapat tambahan 15 mm jarak. Rekaan dan binaan papan pemukanya pula meminjam ciri yang sama dengan yang ada untuk Civic, dengan konsol tengah yang menempatkan tuil gear dan pemilik mod pemanduan yang diletakkan sebelah-menyebelah.

Untuk penawaran spesifikasi yang boleh dijangkakan untuk pasaran tempatan, apa yang ada di Thailand boleh dijadikan rujukan ketika ini. Diperkenalkan pada Mac lalu di sana, CR-V hadir dengan dua pilihan sistem janaan iaitu unit 1.5L turbo petrol yang menghasilkan 190 hp pada 6,000 rpm dan 242 Nm tork dari 1,700 rpm hingga 5,000 rpm, dan digandingkan dengan CVT.

Pilihan kedua pula ialah sistem hibrid i-MMD yang sama seperti Civic e:HEV iaitu enjin 2.0 liter kitaran Atkinson empat-silinder dengan e-CVT, dengan keseluruhannya menghasilkan 207 PS dan 315 Nm tork. Di Thailand, CR-V ditawarkan dengan konfigurasi lima atau tujuh-tempat duduk. Tetapi untuk Malaysia, seperti juga sebelum ini, kita mungkin hanya akan menerima versi lima-tempat duduk sahaja.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required