Honda CR-V generasi keenam 2023 dilihat sekali lagi

Honda CR-V generasi keenam 2023 dilihat sekali lagi

Honda CR-V generasi keenam muncul di peringkat global setahun lalu, dan telah juga dilancarkan di Thailand pada Mac lalu ketika Bangkok International Motor Show 2023. Nampaknya SUV berkenaan juga sedang dipersiapkan untuk pasaran Malaysia, dan sekali lagi dilihat sedang diuji di Gemencheh, Negeri Sembilan.

Mac lalu, Honda Malaysia umumkan yang syarikat itu akan melancarkan empat model baru tahun ini di sini, dan CR-V serba baru ini satu daripadanya. Ia lebih besar daripada model generasi kelima yang akan digantikan, dengan dimensi 4,694 mm panjang (+71 mm) dan 1,865 mm lebar (+10 mm).

Ruang dalamannya juga lebih besar, dengan ruang kaki di belakang mendapat tambahan 15 mm jarak. Rekaan dan binaan papan pemukanya pula meminjam ciri yang sama dengan yang ada untuk Civic, dengan konsol tengah yang menempatkan tuil gear dan pemilik mod pemanduan yang diletakkan sebelah-menyebelah.

Honda CR-V generasi keenam 2023 dilihat sekali lagi

Kelengkapan keselamatan untuk pasaran AS termasuk peninjau titik buta (BSI), sementara ACC dengan Low-Speed Follow dan Lane Keeping Assist (LKAS) kini dengan respon lebih bersahaja. Fungsi tambahan lain termasuk Traffic Jam Assist, Low-Speed Braking Control dan Traffic Sign Recognition.

Di Thailand, CR-V generasi keenam dijual dengan dua pilihan enjin. Satu unit 1.5L turbo petrol unit yang menghasilkan 190 hp pada 6,000 rpm dan 242 Nm tork dari 1,700 rpm hingga 5,000 rpm, dan dipadankan dengan CVT. Kedua, unit 2.0L kitaran Atkinson empat-silinder dengan e-CVT yang disertai dua motor elektrik untuk menghasilkan 207 PS dan 371 Nm dari 0-2,000 rpm.

Honda CR-V generasi kelima dilancarkan di Malaysia pada Julai 2017, dengan facelift pertama tiba pada November 2020. Ia kini dijual pada harga RM146,900 untuk versi 2.0L 2WD, dan yang paling lengkap dari empat variannya ialah 1.5L TC-P 4WD pada harga RM171,400.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required