BMW dipandu lawan arus di Penang; dua cedera

BMW dipandu lawan arus di Penang; dua cedera

Seorang pemandu BMW 5 Series dirakam memandu melawan arus sebelum kenderaannya merempuh sebuah Perodua Bezza pada awal pagi tadi. Insiden berkenaan yang berlaku di Lebuhraya Tun Dr lim Chong, menghala ke Perai, berhampiran Jambatan Pulau Pinang, telah menyebabkan kedua-dua pemandu BMW dan Bezza tersebut mengalami kecederaan, laporan Berita RTM.

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah acapkali mengeluarkan amaran berhubung dengan kesalahan memandu melawan arus ini di mana pemandu dan penunggang yang melakukan kesalahan tersebut termasuk yang boleh mendatangkan bahaya kepada diri sendiri dan pengguna jalan raya yang lain, boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 42(1), Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 iaitu memandu secara melulu dan membahayakan.

“Sekiranya didapati bersalah, pengguna jalan raya boleh dipenjara selama tempoh tidak melebihi lima tahun dan denda tidak kurang daripada RM5,000 serta tidak melebihi RM15,000. Seseorang yang disabitkan di bawah seksyen ini juga hilang kelayakan daripada memegang atau mendapatkan lesen memandu selama lima tahun dari tarikh sabitan,” kata PDRM.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required