Diesel tanpa subsidi boleh ganggu jualan trak pikap

Diesel tanpa subsidi boleh ganggu jualan trak pikap

Dalam Belanjawan 2024, kerajaan mengumumkan bakal memperkenalkan subsidi diesel bersasar mengikut fasa. Seperti yang dinyatakan oleh perdana menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa pembentangan belanjawan tersebut, subsidi diesel akan terus dinikmati oleh pengguna tertentu seperti syarikat pengangkutan dan logistik, sementara pengguna lain pula akan dikenakan harga yang lebih tinggi.

Beliau juga memberikan petunjuk harga diesel tanpa subsidi yang dijangka perlu dibayar apabila bahan api tersebut tidak diberikan subsidi. Anwar berkata, harga diesel dengan subsidi sekarang, yang ditetapkan pada RM2.15 per liter sebenarnya jika mengikut harga pasaran adalah RM3.75 bagi setiap liter, dan ini bermakna kerajaan menanggung RM1.60 bagi setiap liter diesel yang dijual.

Sementara subsidi bersasar ini akan menjimatkan perbelanjaan kerajaan, dalam masa sama ia mungkin boleh menjejaskan jualan trak pikap kuasa diesel, kata Gabungan Persatuan Syarikat Kereta dan Kredit Malaysia (FMCCAM). Presiden FMCCAM, Datuk Tony Khor berkata, ini adalah disebabkan oleh kos tinggi yang perlu dihadapi oleh pelanggan dan syarikat yang menggunakan trak pikap.

Diesel tanpa subsidi boleh ganggu jualan trak pikap

“Pastinya, jualan pikap akan terjejas. Orang sekarang membeli trak pikap kerana diesel murah, tetapi jika harga tinggi dikenakan, perniagaan mereka mesti akan terjejas,” beliau memberitahu New Straits Times.

Khor mendesak kerajaan untuk menjelaskan aspek pelaksanaan subsidi bersasar ini serta kumpulan yang akan menerimanya. “Kami masih menunggu penjelasan lanjut daripada kerajaan,” kata Khor.

Beliau berkata, perniagaan kecil yang menggunakan trak pikap untuk mengangkat barang juga akan menerima kesan, memandangkan kebanyakan kenderaan seperti itu didaftarkan atas nama persendirian dan tidak termasuk dalam dua kumpulan yang dinyatakan akan menerima subsidi tersebut.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required