Sime Darby terus melangkah ke depan bersama UMW — kini merupakan pemain automotif utama di Malaysia

Pengambilalihan UMW oleh Sime Darby Berhad — yang bermula dengan pembelian pegangan sebanyak 61.18% pada Disember 2023 dan diikuti oleh pengambilalihan wajib yang seterusnya menjadikan UMW sebagai anak syarikat milik penuh Sime Darby Berhad — meletakkan Sime Darby sebagai pelopor utama industri automotif di Malaysia hari ini.

Sime Darby sememangnya mempunyai kehadiran yang meluas dalam sektor automotif Malaysia dan juga rantau Asia Pasifik, dengan pelbagai jenama mewah dalam kendaliannya seperti BMW, Ford, Hyundai, Porsche, Rolls-Royce, Jaguar dan Land Rover.

Dengan penyerapan kepentingan UMW dalam UMW Toyota Motor sebanyak 51% serta pegangan sebanyak 38% dalam Perodua, Sime Darby kini mempunyai kepentingan lebih meluas dalam pasaran massa — dengan Toyota sebagai jenama bukan nasional nombor satu di Malaysia berdasarkan jualan, sementara Perodua pula merupakan jenama domestik nombor satu serta pendahulu pasaran dalam industri automotif tempatan.

Sime Darby terus melangkah ke depan bersama UMW — kini merupakan pemain automotif utama di Malaysia

Pengambilalihan UMW oleh Sime Darby terbukti merupakan langkah yang strategik dan tepat pada masanya, ketika sektor automotif Malaysia menunjukkan daya tahan serta pertumbuhan berterusan, dengan saingan yang semakin sengit akibat kemasukan jenama baharu. Di dalam keadaan seperti ini, skala serta kekuatan dari segi bilangan adalah amat penting.

Sime Darby terus melanjutkan proses untuk menyepadukan UMW ke dalam ekosistemnya. Menurut syarikat itu, secara operasi, terdapat banyak peluang yang terbuka untuk mempertingkat kecekapan serta mengembangkan ekonomi skala, pemanfaatan sumber serta silang-jualan.

Selain itu, sebagai sebuah entiti yang lebih besar, jumlah yang lebih banyak akan membina keupayaan merentasi rantaian nilai automotif dengan memperkukuh segmen margin tinggi seperti kenderaan terpakai, khidmat selepas jualan serta pemasangan. Yang terakhir ini merupakan kekuatan bagi kedua-dua Toyota dan Perodua, yang menghasilkan kenderaan bagi pasaran domestik dan juga eksport.

Sime Darby terus melangkah ke depan bersama UMW — kini merupakan pemain automotif utama di Malaysia

Sebagai pengedar kepada beberapa jenama di luar Malaysia, potensi lain yang ada termasuklah peluang untuk mengembangkan jenama Toyota di pasaran lain, serta potensi untuk inovasi dan pertumbuhan hasil daripada perkongsian kepakaran dalam kumpulan pekerja yang lebih luas.

Bagi pembeli serta peminat kereta, pengambilalihan ini membawakan berita menarik, kerana ia menjanjikan lebih banyak pilihan dan nilai yang dipertingkat untuk masa depan. Toyota dan Perodua merupakan dua jenama dengan produk yang sudah terbukti dan diyakini, dan pelanggan boleh menjangkakan layanan serta pengalaman terbaik daripada kedua-dua jenama itu, diperkaya juga dengan lonjakan kepakaran dan sumber daripada Sime Darby.

Kenderaan elektrik (EV) pula kini menjadi bualan ramai, tetapi di Malaysia, EV masih mejadi pilihan segelintir masyarakat sahaja. Sime Darby, yang turut menjadi pelopor kepada perkembangan EV tempatan serta merupakan antara pemain terbesar dalam segmen yang kian berkembang ini, sedang berusaha keras untuk mempercepat peralihan penggunaan daripada kenderaan enjin biasa kepada jenis elektrik.

Sime Darby terus melangkah ke depan bersama UMW — kini merupakan pemain automotif utama di Malaysia

Dengan peyertaan jenama kenderaan pasaran umum seperti Toyota dan Perodua, kumpulan syarikat ini berada dalam kedudukan baik untuk meneroka lebih jauh asprirasi Malaysia ke arah masa depan mobiliti rendah karbon. Sime Darby juga akan terus menyokong peralihan kepada elektrik bagi model tempatan — nantikan perkembangan ini.

Dengan penyertaan UMW, pelanggan boleh menjangkakan inovasi dan kualiti terbaik yang terkehadapan daripada Sime Darby selaku pemain automotif utama di Malaysia.