180,000 kenderaan barangan belum mohon Fleet Card diesel bersubsidi dalam SKDS 2.0 – Fuziah Salleh

180,000 kenderaan barangan belum mohon Fleet Card diesel bersubsidi dalam SKDS 2.0 – Fuziah Salleh

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Fuziah Salleh menyatakan bahawa terdapat kira-kira 180,000 kenderaan barangan masih belum memohon mendapatkan Fleet Card menerusi Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi 2.0 (SKDS 2.0).

Menurutnya dalam laporan Berita Harian, dalam rekod Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terdapat sebanyak 389,000 kenderaan yang didaftarkan sebagai kenderaan barangan, namun hanya 209,000 dari jumlah pendaftaran tersebut memohon Fleet Card dalam SKDS 2.0 dan kesemuanya telah diluluskan.

Fuziah menjelaskan, terdapat 33 kategori kenderaan, termasuk 10 kategori pengangkutan awam seperti bas sekolah dan bas ekspres, manakala 23 lagi kategori membabitkan kenderaan pengangkutan barangan, logistik.

“Kategori kenderaan barangan, ada 389,000 yang berdaftar dengan JPJ, namun yang daftar untuk dapatkan Fleet Card sekitar 209,000, bermakna lebih kurang 180,000 lagi masih belum daftar.

“Mungkin yang belum berdaftar ingat mereka tak layak atau hanya punya satu, dua kenderaan dan rasa susah. Sebenarnya, walaupun satu, dua atau tiga kenderaan pun layak, tak perlu ada 20 kenderaan dalam syarikat.

180,000 kenderaan barangan belum mohon Fleet Card diesel bersubsidi dalam SKDS 2.0 – Fuziah Salleh

“Asalkan mereka termasuk dalam 23 kategori kenderaan mengangkut barang yang tersenarai,” katanya. Beliau turut menasihatkan pemohon dalam 23 kategori itu tidak bimbang memandangkan mereka yang memohon akan mendapat kelayakan serta-merta kerana jika permohonan Fleet Card daripada lima syarikat minyak yang mengambil masa untuk diproses, pemohon boleh menyimpan resit dan kemudian boleh mendapatkan bayaran balik.

“Bila ada Fleet Card, serta-merta dekat pam minyak sudah ada diskaun,” katanya. Fuziah turut memberitahu tiada kuota Fleet Card ditetapkan bagi kenderaan pengangkutan barang setakat ini jadi tiada isu seperti dakwaan pemberian subsidi RM200 tidak mencukupi bagi kenderaan barangan.

“Penyasaran subsidi diesel di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup ialah syarikat dan kita guna kan sistem Fleet Card. Berbeza dengan dua lagi,” katanya merujuk sistem Budi Individu atau Budi Agri-Komoditi.

“Setakat ini, tiada kuota ditetapkan menerusi Fleet Card, ia mengikut keperluan syarikat. Kita faham, syarikat logistik barangan membuat penghantaran jauh, contohnya dari utara ke selatan.

“Selain itu, kita juga buka ruang perbincangan bagi kenderaan yang tidak tersenarai dalam sistem,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required