Kenderaan Singapura perlu bayar saman sebelum keluar dari Malaysia selepas VEP dilaksana – Loke

Kenderaan Singapura perlu bayar saman sebelum keluar dari Malaysia selepas VEP dilaksana – Loke

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke hari ini memberikan amaran keras kepada kenderaan asing agar mematuhi undang-undang jalan raya di Malaysia selepas pelaksanaan Permit Masuk Kenderaan (VEP) bermula pada 1 Oktober ini. Menurutnya kali ini kerajaan Malaysia benar-benar serius dan tidak akan sesekali melakukan ‘pusingan U’ untuk melaksanakan peraturan berkenaan.

“Bermula 1 Oktober, VEP akan dikuat kuasakan. Mesejnya adalah jelas, saya berharap pemandu dari Singapura yang kerap masuk ke Malaysia, perlu patuh kepada undang-undang dan peraturan ditetapkan.

“Jika sebelum ini mereka (kenderaan dari Singapura) yang ada banyak saman, sukar untuk kita kesan. Jadi dengan pelaksanaan VEP, mana-mana kenderaan asing yang masuk ke Malaysia dan melanggar undang-undang kita, mereka perlu bayar saman sebelum meninggalkan negara kita,” kata Loke dalam laporan Berita Harian.

Kenderaan Singapura perlu bayar saman sebelum keluar dari Malaysia selepas VEP dilaksana – Loke

Pengumuman berkenaan perlaksanaan VEP ini telah dibuat oleh Loke pada lewat bulan lalu. Beliau menjelaskan peraturan ini akan digunakan untuk pintu masuk di kedua-dua kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di Tambak, Johor dan Kompleks CIQ di Bangunan Sultan Abu Bakar di Link Kedua Malaysia-Singapura.

Bagi perlaksanaan langkah ini, kenderaan asing yang memasuki Malaysia menerusi Singapura perlu membeli VEP RFID yang bernilai RM10 untuk setiap kenderaan, di mana harga tersebut lebih murah berbanding yang dikenakan oleh pihak Singapura ke atas kenderaan Malaysia iaitu RM35.

Selain itu, pelekat RFID tersebut juga boleh digunakan untuk membayar tol jika menggunakan lorong RFID dan Touch ‘n Go (TnG) eWallet. Malahan Caj Jalan Raya (Road Charge) juga akan dibayar menerusi RFID dan TnG eWallet iaitu RM20 bagi setiap kemasukan.

“Sesiapa yang memandu kenderaan asing tanpa VEP sebelum masuk atau semasa berada di Malaysia adalah melakukan kesalahan mengikut Seksyen 66H (7) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Jika sabit kesalahan, mereka boleh didenda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga hingga 6 bulan seperti termaktub dalam Seksyen 119 (2) Akta 333,” kata Loke pada satu sidang media bulan lalu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required