Budi Madani RM200 sebulan cukup untuk 80% pemilik kenderaan diesel – Kementerian Kewangan

Budi Madani RM200 sebulan cukup untuk 80% pemilik kenderaan diesel – Kementerian Kewangan

Kementerian Kewangan menyatakan bahawa kerajaan dapat menjimatkan perbelanjaan negara menerusi pemberian bantuan sebanyak RM200 sebulan kepada rakyat yang layak menerusi skim Budi Madani, bagi merasionalisasikan pemberian subsidi diesel selepas penyasaran subsidi terhadap bahan api itu yang menyebabkan ia dijual pada harga RM3.35 seliter.

Kenyataan ini dibuat bagi menjawab pertanyaan dari Ahli Parlimen Balik Pulau Datuk Muhammad Bakhtiar Wan Chik yang ingin mengetahui mengenai bagaimana kerajaan dapat menjimatkan kos sekiranya pengguna diesel yang layak menerima Budi Madani sebanyak RM200 sebulan menerusi jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen semalam, dan dipetik oleh Bernama.

Menurut kenyataan itu lagi bantuan tunai sebanyak RM200 adalah mencukupi kerana ia ditetapkan menerusi hasil kajian mendalam dan perundingan dengan pelbagai pihak berkepentingan, termasuk pemilik kenderaan, pakar ekonomi serta industri.

“Berdasarkan data daripada Laporan Survei Pendapatan dan Perbelanjaan Isi Rumah (HIES) 2022 yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DoSM) berkaitan perbelanjaan bulanan bahan bakar diesel isi rumah, dianggarkan RM200 adalah jumlah mencukupi untuk menampung kos diesel bulanan tambahan bagi 80 peratus isi rumah di Semenanjung Malaysia,” tulis kenyataan itu lagi.

MoF turut menjelaskan kerajaan akan sentiasa memantau situasi semasa termasuk pelaksanaan penyasaran subsidi diesel dan sekiranya perlu, penambahbaikan dari semasa ke semasa akan dibuat dalam memastikan golongan yang benar-benar layak terus mendapat perhatian kerajaan dalam mendepani cabaran kos sara hidup

Bulan lalu dilaporkan bahawa sejumlah 76,000 orang dari 100,000 orang pemohon Budi Madani telah menerima bayaran pertama mereka.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required