Kerajaan masih tanggung RM10 bilion subsidi diesel — RM3.3 bil untuk kekalkan harga di Sabah, Sarawak

Kerajaan masih tanggung RM10 bilion subsidi diesel — RM3.3 bil untuk kekalkan harga di Sabah, Sarawak

Kerajaan memaklumkan masih menanggung lebih daripada RM10 bilion subsidi diesel setahun walaupun telah melaksanakan penyelarasan semula bahan api itu, yang menyaksikan harga seliter diesel naik kepada RM3.35.

Menurut Kementerian Kewangan, ini adalah dari subsidi yang ditawarkan dari beberapa saluran, lapor New Straits Times. Ini termasukah sejumlah RM1.8 bilion agihan tunai yang diagihkan melalui Budi Individu dan Budi Agri-Komoditi, yang menyediakan bantuan tunai RM200 kepada penerima yang layak dalam kategori tersebut.

Selain itu, RM3.3 bilion diperuntukkan kepada pengguna kenderaan diesel di Sabah dan Sarawak, sementara RM4 bilion diagihkan untuk sektor pengangkutan awam/logistik, yang mana harga diesel seliter kekal RM1.88 seliter untuk 10 jenis pengangkutan awam dan RM2.15 seliter bagi 23 jenis kenderaan logistik di bawah sistem kawalan diesel subsidi (SKDS) 1.0 dan 2.0. Nelayan juga terus menikmati RM1.2 bilion subsidi diesel, dengan harga RM1.65 seliter.

Bagaimanapun, kerajaan juga menjelaskan yang perbelanjaan operasi negara berkaitan subsidi diesel telah berjaya diturunkan sebanyak RM4 bilion daripada RM14 bilion kesan daripada peralihan kepada subsidi bersasar ini. Kementerian memaklumkan perkara ini dalam jawapan bertulis kepada soalan yang diajukan oleh Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas), yang bertanyakan tentang penjimatan daripada penyelarasan semula subsidi diesel.

Tahun lalu, peruntukan untuk subsidi ialah sekitar RM81 bilion, dan sebahagian besar daripadanya adalah untuk menampung subsidi untuk mengekalkan RON 95 pada harga RM2.05 seliter. Penjimatan RM4 bilion yang dinyatakan ini akan digunakan untuk menambahbaik prasarana pengangkutan awam serta perlindungan sosial yang lebih menyeluruh.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required