TOM’S tawar servis restorasi kerangka badan Toyota AE86 serta enjin 4A-GE, 3S-G dan 2JZ; ada waranti!

TOM’S tawar servis restorasi kerangka badan Toyota AE86 serta enjin 4A-GE, 3S-G dan 2JZ; ada waranti!

Kegilaan terhadap jentera-jentera klasik JDM bukan hanya menyebabkan harga kereta-kereta sedemikian naik mendadak, ia juga telah menyebabkan perkhidmatan restorasi model-model seperti itu juga semakin mendapat tempat. Untuk model lagenda Toyota Corolla Levin/Sprinter Trueno AE86 di Jepun, selain dari pihak Gazoo Racing yang menghasilkan semula pelbagai komponen alat gantinya menerusi program Heritage Parts, pemilik turut boleh menghantar kerangka badan kereta masing-masing ke TOM’S bagi dijalankan proses menjadikan ia seperti baharu keluar kilang.

Bagi mereka yang tidak mengenali TOM’S (Tachi Oiwa Motor Sports), syarikat ini merupakan penala persendirian yang ditubuhkan di Jepun oleh Nobuhide Tachi dan Kiyoshi Oiwa pada tahun 1974. Ia kemudiannya dilantik sebagai salah satu badan perlumbaan dan penala rasmi Toyota bagi menghasilkan pelbagai produk berpretasi tinggi, serta menghasilkan model-model talaan khasnya seperti T020 (diasaskan dari Toyota MR-2) dan T111 (dari Toyota Corolla Sprinter Trueno AE111) serta kereta lumba seperti jentera ikonik Castrol TOM’S Supra yang berlumba di JGTC.

Perkhidmatan terbaharu yang ditawarkan oleh TOM’S ini diumumkan ketika berlangsungnya Tokyo Auto Salon 2025 hujung minggu lalu dengan sebuah kerangkan AE86 yang telah disegarkan ditunjuk direruai pakar ubahsuai Toyota berkenaan.

“TOM’S, yang tahu berkenaan kereta-kereta Toyota luar dan dalam akan menghasilkan semula kondisi kereta tersebut sehampir yang boleh seperti keadaan asli ketika ia dilancarkan buat pertama kali. Tambahan pula, TOM’S dengan reputasi yang telah dikenali untuk pengubahsuaian, akan melakukan keseluruhan proses bagi menambah sentuhan moden, membolehkan anda melengkapkan kereta berkenaan menjadi sebuah jentera yang unik,” kata syarikat itu.

Selain itu, TOM’S turut mengumumkan bahawa ia kini turut menawarkan servis untuk merestorasi tiga enjin prestasi tinggi Toyota yang selalu digunakan dalam sukan permotoran iaitu enjin 1.6 liter 4A-GE, enjin 2.0 liter 3S-G dan juga enjin 3.0 liter enam-silinder sebaris 2JZ.

Menurut TOM’S menerusi servis ini, enjin yang dihantar pelanggan akan dirombak-rawat oleh mekanik enjin perlumbaan berpengalaman TOM’S, dan ia akan diubahsuai, diimbang semula serta diadaptasi dengan pelbagai teknologi terkini. Enjin-enjin tersebut akan ditala agar seronok dipandu di litar tetapi dalam masa yang sama mudah untuk digunakan seharian di atas jalan raya. Dan paling menarik, TOM’S menyatakan bahawa enjin-enjin yang dibina semula ini akan diberikan perlindungan waranti dan ia mematuhi undang-undang.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required