20 model terlaris untuk Jun 2025 – Bezza ungguli carta; Saga pintas Myvi; Jaecoo J7 atasi Corolla Cross

20 model terlaris untuk Jun 2025 – Bezza ungguli carta; Saga pintas Myvi; Jaecoo J7 atasi Corolla Cross

JPJ telah mengeluarkan data pendaftaran kenderaan terkini bagi bulan Jun 2025, dan inilah senarai 20 model kereta paling laris untuk bulan lalu serta secara kumulatif bagi enam bulan pertama tahun ini, yang menandakan berakhirnya separuh pertama tahun 2025.

Seperti dijangka, podium bagi separuh pertama 2025 dikuasai sepenuhnya oleh Perodua. Fenomena jualan “lama tapi masih laku” iaitu Bezza berada selesa di tangga teratas (6,150 unit pada Jun dan 46,175 unit setakat tahun ini (YTD)), diikuti Axia di tempat kedua (5,207 unit pada Jun, 40,653 unit YTD), dan Myvi di tempat ketiga (4,183 unit pada Jun, 34,148 unit YTD).

Biar pun, Proton Saga berada di tangga ke-empat dengan 30,985 units YTD, namun model terlaris Proton itu sebenarnya memintas kedudukan Myvi untuk berada di tangga ketiga pada Jun dengan jualan 5,195 unit. Adakag dengan pelancaran Saga baharu pada hujung tahun ini, mampukan Proton memecah dominasi Perodua yang kekal utuh di podium?

Kedudukan Saga juga diapit dengan satu lagi model Perodua iaitu Alza yang terjual sebanyak 2,807 unit pada Jun dengan 21,600 YTD. Ia diikuti dengan SUV tunggal dari Perodua iaitu Ativa dengan 2,675 unit pada Jun dan 16,740 YTD. Ternyata lima dari enam model Perodua berada di tangga teratas, sebab itulah jumlah keseluruhan jualan Perodua bagi separuh pertama 2025 (166,188) adalah dua kali ganda daripada Proton (69,771),

20 model terlaris untuk Jun 2025 – Bezza ungguli carta; Saga pintas Myvi; Jaecoo J7 atasi Corolla Cross

Model teratas bagi jenama bukan-nasional diungguli Toyota Vios yang berada di tangga ketujuh (2,273 unit), yang berjaya mengatasi pesaingnya Honda City (1,643, sedan dan hatchback) dan juga Proton S70 (1,395). City berada di tangga ke-10 dan S70 pula di kedudukan ke-11.

Jika kita lihat kepada tiga sedan segmen-B dalam carta YTD di bawah, kelebihan tipis yang dimiliki Honda City berbanding Toyota Vios kini sudah tiada, dan Toyota kini mendahului dengan 13,388 unit berbanding 12,875 unit sebelum ini. Sementara itu, Proton S70 dikategorikan sebagai model segmen-C tetapi dengan harga segmen-B kini berada di tangga ke-11 dengan 9,272 unit.

Semasa pelancaran, Proton menyatakan bahawa mereka menjangkakan jualan S70 akan mengatasi X50, namun perkara itu tidak berlaku, hanya sekitar 10,314 unit setakat tahun ini. Dan X50 berjaya memintas sedan tersebut untuk berada di tempat ke-10. Sebenarnya, angka jualan X50 agak mengagumkan memandangkan model ini sedang menghampiri penghujung kitaran hayatnya dan bakal digantikan dengan versi facelift besar-besaran, yang telah pun dipertontonkan dan akan dilancarkan secara rasmi tidak lama lagi. Selepas itu, besar kemungkinan X50 akan meninggalkan S70 jauh ke belakang..jika itulah nasibnya.

20 model terlaris untuk Jun 2025 – Bezza ungguli carta; Saga pintas Myvi; Jaecoo J7 atasi Corolla Cross

Dalam carta 10 model terlaris, Toyota Hilux berjaya menduduki tangga ke lapan dengan 2,196 unit terjual pada bulan lalu (di tangga ke-9 untuk YTD, 11,317 unit). Ia bukanlah perkara yang baharu, tetapi agak menghairankan apabila tiada trak pikup lain yang berada di tangga ke-20 teratas walau pun dengan model pesaing Hilux yang lebih baharu, dengan kelengkapan dan ciri yang lebih padu, namun ternyata Hilux tetap ‘raja trak pikap’ di Malaysia.

Dalam pasaran SUV bukan nasional bawah RM150k yang sedang hangat, Jaecoo J7 (1,119 unit) telah mengatasi Toyota Corolla Cross (1,103 unit) dan Honda HR-V (712 unit) pada bulan lalu, namun HR-V kini sedang bersiap sedia untuk menerima model facelift yang kini sudah dibuka untuk tempahan. Dalam gambaran lebih besar bagi separuh pertama 2025, HR-V (8,673 unit) masih mendahului dengan selesa berbanding Corolla Cross (7,661 unit) dan J7 (5,858 unit) – dengan facelift yang bakal tiba tidak lama lagi, Honda dilihat mempunyai kelebihan untuk separuh kedua tahun ini. Di kedudukan ke-17, J7 merupakan satu-satunya kenderaan jenama China dalam senarai 20 teratas.

Hanya terdapat dua MPV bukan Perodua dalam senarai ini dan kedua-duanya sangat berbeza – Toyota Alphard di tempat ke-13 (kebanyakannya unit ‘recond’) dan Mitsubishi Xpander (4,776 unit, tempat ke-19). Manakala Proton eMas 7 merupakan EV pertama yang memasuki senarai 20 teratas bulanan pada April, namun selepas itu, gagal berbuat demikian untuk dua bulan berturut-turut.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required