traffic-jam-bernama-2

Sebelum ini Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah menggunakan video bukti yang disiarkan di Facebook untuk mengeluarkan notis kepada 91 pemilik kenderaan yang dilihat menggunakan laluan kecemasan lebuhraya PLUS di Melaka pada 22 Mei lalu. Kenderaan-kenderaan tersebut menghalang laluan ambulan daripada sampai ke tempat kemalangan pada waktu yang sepatutnya.

“Semua pemilik kenderaan yang terlibat diberi tempoh 14 hari untuk tampil ke pejabat JPJ dan disiasat mengikut Seksyen 114 Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi mengenal pasti pemandunya,” kata Timbalan Ketua Pengarah (Perancang dan Operasi) JPJ Datuk Yusoff Ayob semalam. JPJ juga meminta orang ramai untuk merakam gambar penyalahguna lorong kecemasan dan menghantarnya kepada aduantrafik@jpj.gov.my

Hari ini The Star pula melaporkan polis mungkin akan memanggil pengguna jalan raya yang menyalahgunakan lorong kecemasan untuk membantu siasatan, termasuk pemilik kenderaan yang kenderaan mereka dirakam lengkap dengan nombor pendaftaran dan dimuat naik ke laman Facebook, menurut Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim.

Mereka yang didapati bersalah akan berhadapan dengan saman maksima RM300, tiada diskaun akan diberikan, kata Timbalan Ketua Polis berkenaan dalam satu sidang akhbar di Terengganu semalam. Beliau menambah adalah menjadi kesalahan jika kenderaan persendirian menggunakan lorong kecemasan kerana ia akan menghalang pasukan kecemasan untuk tiba ke tempat kejadian secepat mungkin, dan aktiviti tersebut perlu dihentikan segera.

Dalam insiden 22 Mei lalu, seorang penunggang motosikal telah melanggar sebuah kereta yang diletakkan di lorong kecemasan KM228 (menghala ke selatan) Lebuhraya Utara-Selatan pada pukul 4.30 petang. Penunggang tersebut tercampak ke bahagian tengah lebuhraya menyebabkan sebuah lori berpusing kerana mengelak dari melanggar penunggang tersebut. Pasukan kecemasan pertama sepatutnya tiba ke tempat kejadian dalam masa 20 minit tetapi hanya tiba sejam selepas itu akibat kesesakan trafik termasuk dilorong kecemasan.