Volkswagen Jetta CKD 14

Setelah berhadapan dengan pelbagai situasi getir, CEO Volkswagen Group Matthias Mueller telah mengumumkan 15 perkara dalam pelan strategik mereka untuk memulihkan semula imej positif pembuat kenderaan dari Jerman berkenaan.

VW Group dijangka akan memotong kos sebanyak US$9 billion; memerlukan 25% dari barisan kenderaan mereka dikuasakan dengan beberapa tahap kuasa elektrik, samada hibrid atau elektrik sepenuhnya; memperkasa binaan kenderaan; dan menjadikan operasi alat ganti mereka sebagai perniagaan bebas yang akan melibatkan lebih 10% dari kakitangannya.

“Tidak dinafikan kami mempunyai kelemahan yang teruk, terutamanya pada struktur, budaya dan kecekapan kami; kami mahu melenyapkannya, dan strategi baharu ini akan memberikan sumbangan yang sepatutnya,” kata Mueller semasa sidang akhbar bersama ketua strategi, Thomas Sedran.

Mueller turut mengumumkan sasaran VW Group untuk menjual 2-3 juta kenderaan elektrik sepenuhnya (EV) dan plug-in hybrid menjelang 2025. Ini akan menghasilkan jumlah keseluruhan dalam kumpulan 20-25%, Mueller membuat jangkaan.

porsche-mission-e-frankfurt-2016-0013

Porsche Mission E Concept

Untuk memastikan ia dicapai, Mueller berkata syarikatnya telah membuat penilaian untuk memproduksi pek bateri mereka sendiri dan juga sel bateri dalam skala industri. Mueller menjangkakan VW akan memerlukan bekalan bateri 150 gigawatt-jam; tiga kali lebih besar dari Gigafactory yang dirancang oleh Tesla.

Jika VW memproduksi bateri mereka sendiri, kilang bateri tersebut bakal menjadi sebahagian dari bahagian operasi alat ganti yang dipisahkan seperti yang dinyatakan tadi, serte memerlukan lebih dari 10% daripada stafnya. Ia juga memerlukan kosnya ditadbir semula, di mana ia akan menggunakan lebih dari 90% pendapatan tahunan VW yang berjumlah US$240 bilion.

Untuk masa hadapan, VW turut merancang untuk mengurangkan bajet penyelidikan dan pembangunan mereka dari 6.4% daripada pendapatan automotifnya ke 6%, yang akan mencapai sasaran mengurangkan kos sebanyak US$9 bilion.