Myvi Rendering Theophilus BM

Diam tak diam, sudah lima tahun model Perodua Myvi dari generasi kedua yang dijual kini berada dalam pasaran. Jadi, telahan seterusnya tentulah model generasi baharu Myvi akan diperkenalkan tak lama lagi. Versi terkini Toyota Passo/Daihatsu Boon yang menjadi asas kepada Myvi sebenarnya sudah diperkenalkan pada awal tahun, sekali gus boleh dijadikan gambaran bagaimana Myvi generasi baharu akan kelihatan nanti.

Pakar rendering tempatan, Theophilus Chin memikirkan hal yang sama; dengan sentuhan digital tersendiri beliau membayangkan Myvi yang disandarkan pada model Passo terbaharu itu. Beliau menerapkan wajah depan yang ada dengan mengambil kira wajah Perodua Bezza, dan melekapkannya kepada badan Passo.

Hasilnya agak menyenangkan. Rekaan gril lebar pada Bezza, serta ruang masukan udara di bahagian bawah muka depannya nampak serasi dengan rekaan badan Passo. Warna kuning cerah pada kereta ini juga turut membantu menaikkan serinya; warna sama terdapat pada Myvi 1.5 SE dan Myvi Extreme sebelum ini.

Myvi generasi berikutnya dijangka akan menggunakan enjin baharu 1.3 liter dan 1.5 liter Toyota NR, termasuk enjin 1NR-VE 1.3 liter yang menjana 94 hp/121 Nm pada Bezza. Ia dijangka akan dipadankan dengan kotak gear manual lima-kelajuan atau Electronic Automatik Transmision (E-AT) empat-kelajuan.

Turut dijangka akan diwarisi dari Bezza adalah teknologi-teknologi baharu yang diperkenalkan pada sedan itu, termasuk keyless entry, butang penghidup enjin, sistem Eco Idle serta kawalan kestabilan kenderaan (VSC) bagi varian paling tinggi. Memandangkan Myvi biasanya akan tiba setahun selepas model Toyota/Daihatsu yang diperkenalkan di luar, tidak keterlaluan jika jangkaan terhadap pengenalan Myvi baharu ini akan dilakukan tahun depan.