Mazda-2-SkyActiv-D-Clean-Diesel-Challenge-16_BM

Beberapa tahun kebelakangan ini, pengeluar-pengeluar kereta dari Jepun giat membina kenderaan kecil dan cekap tenaga untuk pasaran rantau ASEAN, untuk mengambil kesempatan dari pengecualian cukai yang diberikan seperti projek Kereta Eko di Thailand dan Low Cost Green Car (LCGC) di Indonesia.

Insentif dari program-program berkenaan – yang memerlukan enjin 1.2 liter, saiz kompak dan rendah penggunaan bahan api – telah menghasilkan kereta seperti Honda Brio, Mitsubishi Mirage/Attrage, Nissan March/Almera, Suzuki Swift dan Toyota Yaris di Thailand dan kembar Daihatsu Ayla/Toyota Agya, Datsun GO/GO+ dan Suzuki Karimun Wagon R di Indonesia. Walau bagaimanapun, satu jenama dari Jepun iaitu Mazda, tidak dilihat menyertai segmen ini.

Dalam pembentangan perniagaan untuk pasaran ASEAN di Jepun baru-baru ini, pegawai eksekutif untuk pasaran yang berkembang Hiroshi Inoue menerangkan mengapa Mazda mengelakkan dari terlibat dalam pasaran yang agak lumayan berkenaan. Syarikat kecil seperti Mazda, katanya, tidak mampu untuk mempelbagaikan portfolio produknya untuk memenuhi pasaran berbeza, kerana mereka tidak mempunyai aliran tunai yang cukup untuk melakukannya.

Inoue menambah untuk membina kereta eko atau bajet, syarikatnya perlu untuk menskalakan semula pelaburan mereka untuk pembinaan kenderaan SkyActiv generasi seterusnya, iaitu bermula dari CX-5, yang menampilkan rekaan Kodo, unit janakuasa SkyActiv dan teknologi baharu.

Mazda-2-SkyActiv-D-Clean-Diesel-Challenge-41_BM

Sebaliknya, Mazda kini memfokuskan pembinaan model global utama mereka yang lebih premium dan lebih maju dari segi teknologi, serta mengharapkan lebih pembeli berkelas tinggi untuk tertarik dengan kereta-kereta mereka. Dan anggaran dari angka jualan mereka untuk pasaran ASEAN – yang menyaksikan peningkatan dari sekitar 78,000 unit pada 2014 hingga sekitar 102,000 pada 2015, peningkatan sebanyak 24,000 unit – menunjukkan strategi berkenaan sangat sesuai untuk Mazda.

Sebenarnya, Mazda sudah pun mempunyai sebuah model yang diklasifikasikan sebagai kereta eko iaitu Mazda 2 SkyActiv-D 1.5 diesel di Thailand, yang telah pun memenuhi undang-undang kereta eko negara berkenaan, yang juga merupakan kereta diesel pertama menerima pengiktirafan tersebut. Jadi, kami menganggap Inoue merujuk kepada model yang direka khas untuk rantau ASEAN seperti Honda Brio dan Daihatsu Ayla/Toyota Agya.

Mazda kini sedang menumpukan secara serius pasaran di Malaysia dan telah pun melancarkan barisan model diesel mereka iaitu CX-5, Mazda 6 2.2 SkyActiv-D, dan bakal memperkenalkan pula model MX-5 RF dan CX-9 pada penghujung tahun ini atau awal tahun hadapan.