Persona_teaser

Menjelang pelancarannya yang dijadualkan berlangsung sebelum Merdeka ini, Proton telah menayangkan teaser kedua bagi Proton Persona 2016 menerusi laman Facebook Proton Cars. Dengan foto sebahagian hadapannya, turut tertera perkataan ‘Coming Soon’ atau ‘Akan Datang’, menambahkan lagi debaran menjelang pelancarannya.

Bahagian hadapannya ternyata memang mempersona dengan kehadiran lampu utama reflektor yang sedikit nipis bersama grafik yang agak sarat. Malah ia turut menampilkan bar krom yang kelihatan ‘terapung’ serta rekaan bampar bawah yang dipertingkatkan. Begitu juga dengan gril radiatornya yang diapit sepasang lampu kabus.

Awal minggu ini juga, Proton telah menyebarkan teaser pertama Persona menerusi video Safety 360, yang menunjukkan model ini dalam beberapa siri ujian di litar ujian, termasuk bagi ABS dan sistem Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC).

Persona ini dijangka dipadankan dengan enjin yang sama dengan Iriz iaitu 1.3 liter dan 1.6 liter VVT, bersama transmisi manual lima-kelajuan atau CVT.

Ia merupakan antara tiga model Proton yang bakal dilancarkan, termasuk Saga yang dijangka pada bulan hadapan, diikuti dengan MPV yang dibangunkan berdasarkan Suzuki Ertiga pada Oktober ini.