r8e150006_large-bm

Audi telah mengambil keputusan untuk menghentikan pengeluaran bagi model R8 e-tron, menurut laporan Car and Driver. Model kereta sport elektrik sepenuhnya ini telah diperkenalkan dalam bentuk produksi di Geneva Motor Show 2015, berdasarkan model R8 generasi kedua.

Kemudian ia tampil pula di Consumer Electronics Show (CES) Asia di Shanghai, namun selepas itu Audi seakan ‘berdiam’ daripada projek berprofil tinggi itu.

R8 e-tron dijanakan oleh dua motor elektrik pada gandar belakang, di mana ia mampu menghasilkan sistem kuasa sehingga 456 hp dan tork 920 Nm. Ketika dipamerkan di CES, ia dikuasakan oleh beteri lithium-ion 92 kWh, yang membolehkan kereta ini mampu mencapai kelajuan maksimum antara 210 hingga 250 km/j, dengan pacuan 0-100 km/j dalam hanya 3.9 saat.

r8e150008_large-bm

Ia turut menampilkan Sistem Pengecas Kombinasi DC/AC yang membolehkan pengecasan sub-dua jam, sementara penggunaan eletrik sepenuhnya bagi R8 didakwa boleh mencapai sehingga 450 km bagi pengecasan tunggal. Selain itu, ia turut menampilkan unit kawalan zFAS bagi menyalurkan maklumat pemanduan yang turut disertakan dengan keupayaan pemanduan sendiri.

Walau pun pembangunan R8 e-tron ini telah mencapai fasa yang terkehadapan, namun model ini tidak pernah muncul dalam konfigurator dalam talian Audi, dan tidak disahkan penjualannya, menurut Car and Driver lagi. Jika ada yang berminat untuk mendapatkannya, ia perlu dirujuk terus dengan ibu pejabat Audi sendiri, dan dimaklumkan R8 e-tron ini dijual pada harga satu juta euro (RM4,619,001). Sebelum ini, kurang dari 100 unit R8 e-tron telah dibina. Namun, sayangnya kini ia telah pun ditamatkan pengeluarannya.