ex5-dream-limited

Honda EX5 adalah sebuah motosikal yang cukup popular di negara kita dan tahun lalu, model yang menggunakan enjin 110 cc dan sistem suntikan bahan api diperkenalkan ke pasaran Malaysia. Kini, Boon Siew Honda Malaysia memperkenalkan pula versi edisi terhad bagi EX5 Dream Fi.

Jika dibandingkan dengan model biasa, EX5 Dream Fi edisi terhad ini mempunyai penampilan berbeza, dengan warna Metal Chrome, logo ‘sayap’ Honda krom di sisi, pemegang belakang krom dan kemasan krom di keliling lampu hadapannya. Melengkapkan gaya baru ini adalah set rim sport lima batang yang dipadankan bersama tayar tanpa tiub (tubeless). EX5 Dream Fi biasa menggunakan rim jejari dan tiub di dalamnya.

Bagi Honda EX5 Dream Fi edisi terhad ini, ia adalah unit dengan pemula kaki (kick starter), manakala perkara lain pada motosikal ini masih sama, iaitu menggunakan enjin 110 cc dengan sistem suntikan bahan api, berkemampuan menghasilkan 8.4 hp pada 7,500 rpm dan 8.4 Nm tork pada 6,000 rpm. Kuasa ini kemudiannya disampaikan ke roda belakang melalui kotak gear empat kelajuan.

Harga bagi Honda EX5 Dream Fi edisi terhad ini adalah RM4,874.94 (termasuk GST, tanpa insurans) dan setiap unit didatangkan bersama jaminan dua tahun atau 20,000 km. Bagi model biasa yang dijual sebelum ini, harganya adalah RM4,715.94 untuk model pemula kaki (kick starter) dan RM4,959.74 untuk model pemula elektrik (electric starter). Jualan bagi model edisi terhad ini akan bermula di Pulau Pinang dan Kedah, diikuti negeri-negeri lain selepas itu.