Lanjutan dari isu Caj Jalan Raya Timbal Balas (RRC) yang dikenakan oleh Singapura kepada semua kenderaan luar yang masuk ke republik berkenaan melalui pusat pemeriksaan Tuas atau Woodlands itu mulai 15 Februari ini, kerajaan republik berkenaan kini mengeluarkan kenyataan akan menarik balik caj tersebut sekiranya Malaysia menarik balik Caj Jalan Rayanya, atau melaksanakan caj itu tanpa diskriminasi, lapor Bernama.

Menurut Kementerian Pengangkutan Singapura (MOT) menerusi format soalan dan jawapan berkaitan Caj Jalan Raya Timbal Balas dimuat naik dalam portal www.gov.sg di bawah segmen “Faktual” untuk topik “Pengangkutan dan Pemotoran”, Malaysia hendaklah melaksanakan tanpa diskriminasi Caj Jalan Rayanya di semua sempadan daratan pada kos yang sama dan ke atas semua kenderaan bukan berdaftar di Malaysia.

Portal berkenaan merupakan platform komunikasi dalam talian rasmi Kerajaan Singapura, yang memaklumkan kepada orang ramai mengenai pengumuman dasar terkini, maklumat dan berita mengenai Singapura.

“Kita sejak dahulu lagi mengamalkan dasar memadankan sebarang levi, tol dan bayaran yang dikenakan oleh Malaysia kerana menggunakan jalan raya yang menghubungkan Singapura dengan Malaysia,” kata MOT.

Menurut MOT, Permit Masuk Kenderaan (VEP) yang diperkenalkan Singapura dan Caj Jalan Raya Malaysia mempunyai fundamental yang berbeza, di mana caj yang dikenakan oleh kerajaan Malaysia ialah levi yang dikenakan ke atas semua kenderaan asing yang memasuki Malaysia melalui Johor pada sepanjang masa. Sebaliknya, VEP Singapura diperkenalkan untuk menyamakan kos pemilikan dan menggunakan kenderaan atau motosikal asing di Singapura, dengan kos memiliki dan menggunakan kereta atau motosikal berdaftar di Singapura.

“Ini perlu untuk memastikan keadilan, kerana kenderaan berdaftar di Singapura tertakluk kepada kos yang berbeza secara ketara daripada kenderaan asing seperti premium Sijil Hak Milik (COE) dan cukai kenderaan,” jelas MOT dan menambah, konsesi juga diberikan di bawan skim VEP.

“Semua kenderaan dan motosikal asing menikmati 10 hari bekerja waktu bebas VEP. Bayaran VEP juga tidak dikenakan jika kenderaan masuk dan keluar Singapura pada hujung minggu dan cuti umum, atau selepas waktu kerja (5 petang hingga 2 pagi) pada hari bekerja,” jelas kenyataan itu lagi.

Pada 16 Januari lalu, Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat Singapura (LTA) mengesahkan semua kenderaan dengan pendaftaran asing akan membayar RRC yang lebih tinggi, iaitu SGD6.40 (RM20) ketika memasuki pulau itu melalui pusat pemeriksaan Tuas atau Woodlands bermula 15 Februari ini.

VEP Singapura tersebut kini menyamai Caj Jalan Raya Malaysia yang dikenakan sebanyak RM20 (kira-kira S$6.50) ke atas kenderaan asing yang memasuki Johor untuk sekali masuk, yang dilaksanakan pada 1 Nov, 2016. Langkah ini diambil oleh kerajaan Singapura bagi menyeragamkan caj yang dikenakan antara kedua-dua negara.