November lalu, Malaysia telah melaksanakan caj jalan raya (RC) bagi kenderaan Singapura yang memasuki negara ini. Di mana setiap kenderaan asing yang memasuki Malaysia menerusi pintu masuk sempadan Singapura-Johor, menerusi Tambak Johor dan Laluan Kedua Malaysia-Singapura, akan dicaj sebanyak RM20.

Ekoran daripada itu, Singapura bertegas untuk tetap menyeragamkan kadar caj kemasukan kenderaan Malaysia ke republik berkenaan iaitu S$6.50 atau bersamaan RM20, laporan Channel NewsAsia.

Menteri Pengangkutan Khaw Boon Wan berkata Malaysia mengutip sekitar RM13.9 juta daripada kenderaan Singapura antara 1 November dan 20 Disember tahun lepas.

“Sudah menjadi dasar kami sejak sekian lama iaitu mengenakan kadar sepadan bagi levi, tol atau fi yang dikenakan Malaysia untuk menggunakan jalan raya yang menghubungkan Singapura dan Malaysia. Ini bagi memastikan Malaysia mengambil kira respons kita setiap kali mereka menaikkan kadar tol atau memperkenalkan levi baharu,” ujar Khaw yang membuat kenyataan terbabit di Parlimen Singapura.

Walau bagaimana pun, katanya, perincian mengenai caj sepadan itu akan diumum dalam masa terdekat.

Sebelum ini, Singapura menuduh Malaysia melakukan “diskriminasi terhadap kenderaan yang didaftarkan di Singapura kerana ia hanya terpakai di pusat pemeriksaan Singapura”.