McLaren dan BMW sebelum ini pernah bekerja bersama dalam pembangunan produk, paling terkenal adalah McLaren F1 pada awal tahun 90 an, yang dikuasakan oleh enjin BMW V12 N/A 6.1 liter. Asalnya adalah enjin untuk kenderaan jalanan biasa, ia akhirnya memenangi pelbagai perlumbaan dan antara yang utama adalah Le Mans. Kini, dua nama besar itu akan bekerjasama lagi untuk menambah baik enjin pembakaran dalaman.

Kerjasama baharu antara BMW dan McLaren ini turut disokong, dan dibiayai sebahagiannya oleh kerajaan United Kingdom, melalui Advanced Propulsion Centre, yang mana juga akan dapat membantu kemampuan negara itu membangunkan dan mengeluarkan teknologi enjin pembakaran dalaman dengan jumlah karbon yang rendah.

Projek ini akan dipimpin oleh McLaren Automotive, melibatkan enam lagi rakan kongsi, termasuk Ricardo, iaitu rakan kongsi pengeluar enjin sedia ada McLaren. Grainger dan Worrall pula akan membangunkan “teknologi casting ringan dan kompleks”, yang kemungkinan didapati daripada pengalaman mereka dalam mengeluarkan blok enjin untuk pasukan lumba F1.

Lentus Composites pula akan menyumbang kepakaran dalam bahagian struktur komposit, manakala University of Bath ‘meminjamkan’ kemampuan pembangunan dan penyelidikan mereka berkenaan kecekapan sistem pembakaran.

“Ini adalah satu projek yang mengujakan, dan bergantung kepada kekuatan semua yang terlibat. McLaren Automotive mempunyai reputasi cemerlang dalam membina enjin paling bagus di dunia, seperti yang ditunjukkan pada M838T dan kemenangan mereka dalam anugerah enjin terbaik antarabangsa,” kata ketua pegawai eksekutif McLaren Automotive, Mike Flewitt.

“Kita masih akan terus membangunkan rekaan dan bentuk enjin sendiri, dan manfaat daripada projek ini juga akan mempercepatkan pembangunan enjin generasi seterusnya, seperti yang disahkan dalam pembentangan pelan perniagaan Track22 baru-baru ini,” tambah Flewitt.