Selepas beberapa siri spyshot dan teaser yang bocor sebelum ini, Mitsubishi Eclipse Cross akhirnya didedahkan. Meminjam nama model dua pintu ikonik terdahulu, nama itu kini digunakan semula ke atas sebuah kenderaan crossover, yang boleh juga disifatkan sebagai ASX dalam versi coupe yang lebih sporty.

Dengan dimensi berukuran 4,405 mm panjang, 1,805 mm lebar dan 1,685 mm tinggi, kenderaan baru ini juga 110 mm lebih panjang, 35 mm lebih lebar dan 60 mm lebih tinggi berbanding ASX – jarak antara rodanya bagaimanapun kekal sama, 2,670 mm.

Walaupun ia tidak terlalu mendekati reka bentuk pada model konsep XR-PHEV yang menjadi asas kepada pembinaan model ini, Eclipse Cross tetap membawa banyak sentuhan lain yang hampir sama daripada model konsep berkenaan. Bahagian depan hadir dengan gril Dynamic Shield yang sinonim dengan jenama Mitsubishi, yang turut diapit oleh rekaan lampu utama dan kluster lampu kabus yang besar.

Dari sisi, profilnya tamppil lebih agresif dengan sentuhan rekaan tajam yang secara keseluruhannya memberikan model ini penampilan yang sangat dinamik. Garis badannya memanjang ke bahagian lampu belakang, dengan bahagian fender yang membuatkannya nampak lebar dan tegap.

Di bahagian belakang, lampu LED merentangi antara kedua-dua sisi – dengan gaya yang hampir sama seperti pada Honda CR-Z dahulu. Warna merah yang dilihat ini pula merupakan warna baru dari Mitsubishi, menampilkan lapisan merah dan separa lutsinar yang dikenakan ke atas lapisan asasnya; Mitsubishi menyebutnya kemasan akhir yang sarat dengan ketelitian.

Masuk ke ruang kabin, antara yang paling ketara kelihatan ialah rekaan ruang berkenaan yang mirip ruang kabin pada Lexus NX. Konsol tengahnya dengan kemasan warna perak, serta Touchpad Controller yang hampir sama pada model Lexus berkenaan. Ciri Smartphone Link Display pula dilengkapi dengan Apple CarPlay dan Android Auto.

Kuasanya pula datang dari enjin petrol 1.5 liter suntikan terus turbo baru dengan padanan CVT (dan Sport Mode) bersama lapan nisbah maya. Turut ditawarkan ialah enjin 2.2 liter turbodiesel yang digandingkan bersama transmisi automatik lapan-kelajuan. Maklumat lain berkenaannya masih belum didedahkan.

Eclipse Cross juga dilengkapi dengan sistem pacuan semua roda kawalan elektronik, serta sistem kawalan bersepadu Super All-Wheel Control (S-AWC) lengkap dengan ciri Active Yaw Control (AYC) pengaktifan brek.