Toyota MR2 AW11

Sebelum ini, ketua jurutera Bahagian Pengurusan Kenderaan Sport Toyota dan juga bos yang menerajui Gazoo Racing, Tetsuya Tada pernah mengatakan syarikatnya bakal menampilkan “tiga beradik” dalam keluarga kereta sport mereka. Perkara ini sekali lagi diulang oleh ketua jurutera yang turut digelar “Godfather of 86“(atas tugasnya sebagai ketua jurutera kereta sport tersebut) dalam temuramah terbaharu bersama Evo di Geneva Motor Show.

Barisan “tiga beradik” asal pada era 90’an dahulu disertai oleh Supra, MR-2 dan Celica, manakala untuk generasi baharu ini bakal diketuai oleh abang sulung Supra (yang kini dalam pembinaan), abang nombor 2 iaitu 86 telah mengambil tempat Celica, serta sebuah lagi jentera lebih kecil yang masih lagi samar yang bakal mengambil tempat MR2. Menurut Tada, ketiga-tiga beradik ini bakal membuat penampilan “secepat yang mungkin”.

Pada Tokyo Motorshow 2015, sebuah kereta sport pacuan roda belakang yang lebih kecil dari 86 telah membuat penampilan. Coupe ringan, 2+2, enjin hadapan pacuan roda belakang tersebut digelar S-FR itu kelihatan bersedia untuk mencabar Mazda MX-5. Tiada perincian spesifikasi berkenaan model tersebut, tetapi menurut satu laporan dari media Jepun, ia dilengkapi dengan enjin 1.5 liter empat silinder dengan sistem suntikan bahan api terus berkuasa 130 PS/148 Nm, kotak gear manual enam-kelajuan dan berat bersih hanya 980 kg.

Walau bagaimanapun, idea FR-S tersebut terpaksa diubah kerana undang-undang emisi akan datang dan Toyota sedang berusaha untuk menggunakan teknologi hibrid dari jentera perlumbaan LMP mereka. Tada menjelaskan pihaknya kini “sedang berusaha keras” untuk menjadikan kereta sport tersebut realiti.


Toyota S-FR

Oleh itu, bleh ditafsirkan Toyota sedang membina sebuah kereta sport dengan bentangan enjin tengah yang lebih sesuai untuk memuatkan unit janakuasa tersebut, Evo menyifatkan ia sebagai sebuah model gantian MR2.

Toyota MR2 merupakan kereta sport ringan Toyota yang diberikan enjin yang ditempatkan di bahagian tengah (antara belakang pemandu dan hadapan tayar belakang). Nama MR2 itu sendiri berasal dari ‘Mid-engine, Rear-wheel drive, 2 seater’, membuat kemunculan sulungnya pada tahun 1984 menerusi model generasi pertama AW11.

Semasa diperkenalkan, ia dijana enjin 1.6 liter DOHC tanpa bantuan induksi paksaan 4A-GE sama seperti AE86, kemudian diberikan suapan supercharger menerusi enjin 4A-GZE pada tahun 1986. Evolusi MR2 diteruskan pada model generasi kedua SW20 pada tahun 1989, dijana enjin 3S-GE (untuk NA) dan 3S-GTE (untuk turbo) yang lebih berkuasa serta menjadikan ia lebih berat dari sebelum ini.

Walau bagaimanapun, generasi ketiga ZZW30 yang diberi yang diberi nama baharu – MR-S – pada tahun 1999, kembali dibina dengan konsep asalnya iaitu sebuah jentera MR ringan, dijana enjin 1ZZ-FE 1.8 liter NA VVT-i.