Semasa majlis menandatangani perjanjian mengambil Geely sebagai rakan strategik asing (FSP), Proton turut menjelaskan aspirasi mereka melalui kerjasama ini. Sudah tentu, matlamat utamanya adalah untuk menjadi pengeluar kenderaan pertama di Malaysia melalui perkongsian pasaran paling tinggi. Setakat suku pertama tahun 2017, perkongsian pasaran Proton hanya 13.8%, dan Perodua berada di tempat pertama dengan 35.7%.

Secara kasarnya, dengan perkongsian pasaran yang lebih baik, ia juga akan meningkatkan pendapatan serta keuntungan Proton, dan ini perlu dilakukan secepat mungkin. Bukan sekadar di dalam negara, Proton juga mahu menjadi pengeluar kenderaan utama di ASEAN, dalam jumlah perkongsian pasaran.

Perkara ini dilihat boleh dicapai, kerana dengan kerjasama daripada Geely, Proton akan menjadi satu-satunya pengeluar automotif serba lengkap di Malaysia dan ASEAN, daripada pembangunan produk (RnD), perolehan, pembangunan vendor dan pengilangan, hinggalah khidmat jualan dan servis selepas jualan.

Bagi Geely pula, mereka juga mempunyai visi tersendiri melalui kerjasama dengan Proton ini, iaitu yang pertamanya, mereka menghormati Proton sebagai satu jenama Malaysia yang dibanggakan. Oleh itu, Proton akan dibiarkan menjalankan operasinya sebagai sebuah syarikat pengeluar kenderaan yang berkemampuan di Malaysia. Selain itu, Geely juga akan memberikan akses kepada sumber global, pengetahuan serta kebolehan pengurusan mereka kepada Proton.