Perlumbaan pertama Toyota Vios Challenge akan berlangsung hujung minggu ini (12-13 Ogos) di Stadium Batu Kawan, Pulau Pinang, dan ini adalah informasi berkenaan litar yang akan diguna untuk 40 peserta berentap menunjukkan kehandalan dalam perlumbaan.

Satu pusingan litar ini mempunyai jarak 1.65 km, dengan 11 selekoh dan beberapa bahagian jalan lurus. Peserta akan dibahagikan kepada tiga kelas perlumbaan iaitu Super Sporting Category, Sporting Category dan Promotional Category – di mana mereka yang mempunyai rekod perlumbaan bagus akan ditempatkan dalam kelas elit pertama (Super Sporting Category).

Sementara itu, dalam kelas Sporting Category terdapat 17 pelumba dan 10 yang selebihnya diletakkan dalam kelas Promotional Category. Apa pun, semua kategori ini akan mempunyai dua kali perlumbaan dan jumlah mata tertentu akan diberi pada kedudukan teratas dalam setiap perlumbaan.

Semua peserta akan menggunakan Toyota Vios versi perlumbaan yang disiapkan khas oleh Wing Hin Motorsports, menggunakan asas daripada Vios 1.5J MT. Antara modifikasi yang dilakukan adalah termasuk kit badan aerodinamik, sistem ekzos, klac, limited-slip differential (LSD), sistem suspensi, pad brek dan 10% peningkatan kuasa enjin.

Perubahan lain yang diberikan bagi memastikan ia dapat menunjukkan prestasi baik semasa perlumbaan adalah rim Enkei 15 inci, tayar Toyo Proxes (195/50), paparan informasi perlumbaan Motec C125, sistem pencegahan kebakaran, roda stereng OMP Corsica Superleggero, tempat duduk lumba OMP First-R, cangkuk penarik depan dan belakang, besi sokongan badan dan roll cage.

Perlumbaan ini akan menjadi acara utama semasa Toyota Gazoo Racing (TGR) Racing Festival, yang juga menawarkan pelbagai aktiviti lain seperti berjumpa dan beramah mesra dengan selebriti, pertunjukan drift dan pelbagai lagi untuk orang awam. Masuk adalah percuma dan jadual penuh boleh dilihat di laman rasmi Toyota Gazoo Racing Malaysia.