Kerajaan tidak bercadang untuk mengembalikan penentuan harga bahan api secara bulanan, sebaliknya ia kekal dibuat secara mingguan, ujar Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Katanya, penentuan harga secara mingguan merupakan mekanisme terbaik kerana harga minyak benar-benar ditentukan mengikut harga pasaran dunia, laporan Bernama.

“(penentuan secara mingguan) itulah mekanisme paling baik, kerana harganya benar-benar kita letakkan seperti harga pasaran dunia, tiada cara lain lagi. Mekanisme ini juga menentukan bahawa keadilan pengguna dan juga peniaga dalam industri ini diberikan,” katanya dalam persidangan Dewan Negara semalam.

Pada awal Julai lalu, KPDNKK dikatakan berunding dengan Kementerian Kewangan serta pengusaha stesen minyak bagi mendapatkan kaedah baharu berhubung mekanisme penetapan harga bahan api utama di negara ini. Di mana kaedah ini akan ditentukan agar ia dapat membantu rakyat dan serentak itu menunjukkan bahawa industri berkenaan boleh diliberalkan dan mungkin pada masa hadapan, penetapan harga secara harian mungkin akan dilaksanakan.

Penetapan harga mingguan petrol dan diesel oleh kerajaan pertama kali diperkenalkan pada 29 Mac dan pada setiap Rabu, pengumuman harga baharu minyak dibuat. Harga itu berkuat kuasa selepas tengah malam. Mekanisme ini membolehkan pengguna menikmati harga runcit yang lebih stabil berbanding penetapan harga bulanan.