Mengulas lanjut berkenaan kemungkinan penentuan harga bahan api yang akan dilakukan secara harian sebelum ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menerusi menterinya Datuk Seri Hamzah Zainuddin menyatakan, mekanisma sedemikian tidak akan dilaksanakan pada tahun ini, lapor NST.

“Sekarang, kami mengumumkan (harga bahan api) setiap minggu. Kami akan meneruskannya sehingga semua pihak faham tanggungjawab mereka, sama ada syarikat minyak, pengendali stesen atau pengguna,” katanya.

“Pengguna perlu mendapatkan kumpulan atau permohonan untuk membantu mereka mencari di mana untuk mendapatkan petrol paling murah. Apa bila tiba masanya, kami akan laksanakanya,” tambah beliau. Ini akan membolehkan peruncit bahan api peluang untuk bersaing antara satu sama lain dengan memberikan harga terbaik bagi menarik pelanggan.

Menteri tersebut turut mengesahkan beliau sendiri akan berjumpa dengan peruncit bahan api minggu hadapan, dan akan membuat pengumuman mekanisma harga bahan api sedemikian secara mingguan.

Sebelum ini, Persatuan Pengedar Petrol Malaysia (PDAM) menyatakan kaedah pengumuman secara mingguan ini adalah “tidak sihat” dan bakal mengakibatkan banyak pengusaha stesen minyak terpaksa gulung tikar kerana kerugian.