Selepas satu teaser ringkas, Kia kini mendedahkan bagaimana rupa kereta pameran terbaru mereka yang akan dibawa ke Frankfurt Motor Show, iaitu Proceed Concept. Kia memanggil model ini sebagai “hot-hatch yang dipanjangkan”, dan ia memberi gambaran kepada kemungkinan rupa barisan kenderaan cee’d akan datang.

Kereta konsep ini kelihatan seperti model Stinger, yang menggunakan bentuk sebuah sportwagon, dengan muka yang agresif, bucu-bucu tajam, bukaan udara yang besar, gril ‘tiger nose‘, dan bonet hadapan yang berlekuk. Satu lagi ciri yang diketengahkan oleh Kia adalah lampu yang menunjukkan bayangan bentuk kenderaan tersebut, yang menyala apabila pemilik mendekati kenderaan mereka.

Berbeza dengan cee’d, kereta ini tidak lagi menggunakan lampu kabus LED empat petak kecil, sebaliknya diganti dengan unit yang berbentuk segi tiga di penjuru bampar. Lampu hadapannya pula lebih nipis, dan terdapat LED berbintik empat hampir seperti model Porsche.

Kereta konsep ini juga kelihatan menarik dari tepi, dengan garis bumbung yang rendah, serta cermin yang luas, seakan-akan ia tidak mempunyai tiang tengah. Perincian lain bagi Proceed Concept adalah pemegang pintu tenggelam, rim 20 inci, warna cat ‘Lava Red‘ dan kemasan perak.

“Disebabkan semakin banyak pemandu Eropah yang mencari kenderaan prestasi sebagai alternatif kepada hot hatch tiga pintu, kami mula memikirkan sebuah model pengenalan yang berbeza dalam barisan model cee’d. Kereta konsep ini boleh menunjukkan bagaimana kemungkinan penampilan model cee’d akan datang,” kata ketua pereka Eropah untuk Kia Motors, Gregory Guillaume.