Walaupun Lexus LS baru saja diperkenalkan awal tahun ini, itu tidak menghalang sayap jenama mewah Toyota ini untuk mempersembahkan versi yang lebih maju model sama, dikenali sebagai Lexus LS+ Concept ketika Tokyo Motor Show 2017.

Kereta ini antara lain menampilkan beberapa ciri pemanduan autonomous yang dijangka bakal diperkenalkan pada sedan termaju Lexus pada 2020. Masih mengekalkan bentuk umum LS, versi konsep ini sebenarnya menampilkan wajah depan yang lebih agresif, dengan dominasi rekaan lampu utama segi tiga padanya.

Gril spindle unik Lexus juga diberi rekaan semula yang lebih segar, dan dilengkapi dengan bahagian grill shutter besar untuk memperbaiki aspek penyejukan dan prestasi aerodinamik – juga terdapat pencahayaan pada kerangka gril yang menyerlahkan bentuknya.

Ke belakang, terdapat kamera diletakkan pada cermin pintu serta pemegang pintu terselindung yang menyuntik ciri futuristik pada LS+ ini. Lampu belakang pula nampak seperti rekaan tiga dimensi. Melengkapi imej sport ialah penggunaan rim yang besar dengan rekaan kompleks.

Namun, sebab utama Lexus membangunkan konsep LS+ ini adalah untuk menunjukkan kemajuan teknologi yang hadir bersamanya – kereta ini boleh memandu sendiri, secara autonomous. Sistem Highway Teammate bertanggungjawab sepenuhnya mengendalikan kereta ini di lebuhraya.

Menggunakan pengecaman tepat, serta penentuan operasi dari sistemnya sebagai maklumbalas kepada keadaan trafik sebenar, sistem ini akan membenarkan kereta untuk memasuki lebuhraya, bertukar lorong dan keluar lebuhraya secara automatik, serta mengekalkannya dalam lorong sepatutnya dalam jarak selamat dari kereta di depan.

LS+ juga boleh melakukan kemaskini perisian dengan mudah, berguna untuk pertambahan ciri baru dari semasa ke semasa. Ciri Artificial Intelligent yang ada juga mengalisis data-data yang luas, termasuk maklumat laluan dan jalan raya serta kawasan sekitarnya. Ini bermaksud, kereta ini berupaya untuk melaksanakan pemanduan automatik tahap tinggi, serta berupaya untuk belajar dan matang bersama penggunanya.