Walaupun dilancarkan pada lewat 2017, Perodua Myvi 2018 generasi ketiga tetap mendapat sambutan yang sangat menggalakkan. Dibuka untuk tempahan pada 8 November 2017, iaitu seminggu sebelum pelancarannya, Myvi 2018 kini mencatatkan sebanyak 28,000 tempahan pada penghujung 2017. Dari jumlah itu, 8,000 unit sudah diserahkan kepada pelanggan.

Angka terbaru ini dikongsikan oleh Presiden dan CEO Perodua, Datuk Aminar Rashid Salleh pagi ini dalam dalam segmen Breakfast Grille BFM 89.9. Beliau juga memohon maaf kerana tempoh menunggu bagi Myvi 1.5L lebih panjang berbanding 1.3L.

“Kerana terdapat banyak tempahan, kami kini bekerja lebih masa dan memohon maaf di atas sebarang kesulitan. Terutamanya bagi pelanggan yang menempah model 1.5L dalam varian paling tinggi, kami berharap dapat mengurangkan tempoh menunggu. Apa pun, kami tetap mempunyai model 1.3L dengan stok sedia ada. Jadi, bagi pelanggan yang perlukan kereta dalam kadar cepat, Myvi 1.3L juga boleh dijadikan pilihan,” tambah beliau.

Aminar juga mengakui, sambutan menggalakkan terhadap model dengan enjin yang lebih besar dan spesifikasi lebih lengkap 1.5L agak mengejutkan Perodua. “Saya perlu akui, bahawa perancangan awal kami terbukti silap. Kami menjangka untuk menerima nisbah 50-50 atau mungkin 55-45 antara model 1.5L dan 1.3L. Tetapi apa yang dapat dilihatk ketika ini, nisbahnya 85-15. Ini satu masalah, tetapi masalah yang baik dan cabaran untuk kami mengatasinya. Kami sedang berusaha untuk melayani permintaan yang menggalakkan ini. Harap pelanggan bersabar,” tambah beliau.

Menyentuh tentang mengapa lebih ramai yang memilih model 1.5L berbanding 1.3L, beliau menyatakan bahawa senarai ciri-ciri maju yang melengkapinya menjadi faktor utama, seperti enam beg udara, Advanced Safety Assist – sebelum ini tidak terdapat pada kenderaan bawah RM100k.

“Dari pemerhatian kami, pelanggan akan melihat kembali kepada nilai untuk wang yang mereka keluarkan. Ciri-ciri yang kami tawarkan itu biasanya hanya terdapat pada kenderaan yang lebih mahal, tetapi melalui Myvi 2018, ia jadi lebih mampu milik,” tambah beliau.

Ketahui lebih lanjut tentang model ini melalui barisan artikel yang telah kami sediakan sebelum ini, termasuk laporan pandu uji. Tidak ketinggalan, tonton juga video lengkap Myvi 2018.

GALERI: Perodua Myvi 1.5L Advance 2018