Minggu lalu, kami telah melaporkan sistem bantuan pemanduan Subaru EyeSight kini sudahpun berada di rantau ASEAN bermula dengan pasaran Singapura terlebih dahulu, manakala Malaysia akan menerima sistem ini pada suku kedua tahun ini, bermula dengan SUV flagship Subaru Outback.

Untuk pasaran Malaysia, adakah sistem ini akan turut dipadankan pada Subaru XV dan mengapa ia akan diberikan kepada Outback terlebih dahulu? Menurut pengarah urusan Tan Chong International, Glenn Tan, sistem ini ditawarkan kepada Outback terlebih dahulu kerana ia adalah strategi Motor Image di Malaysia bagi membangunkan imej EyeSight itu sendiri.

EyeSight turut bakal dipadankan pada XV pasaran Malaysia tetapi hanya pada suku kedua 2019 nanti. Glenn Tan menjelaskan, mereka tiada masalah untuk memasang sistem EyeSight ini pada XV CKD (Outback bakal mendarat di Malaysia sebagai model CBU) yang kini dipasang di Serendah, Selangor namun ia perlu memperkuatkan nama EyeSight itu sendiri terlebih dahulu.

Beliau juga menyatakan, apabila sistem ini diperkenalkan pada XV pasaran Malaysia kelak, varian tanpa sistem berkenaan masih lagi akan ditawarkan, manakala XV yang dilengkapi EyeSight akan dijual pada harga sekitar RM8,000 lebih mahal.

Berbanding sistem jenama lain seperti Honda Sensing dan Mazda i-activesense, sistem dari Subaru ini tidak menggunakan radar sebaliknya hanya menggunakan dua kamera stereo yang mampu mengenalpasti apa yang berlaku dihadapannya menerusi imej berwarna tiga dimensi.

Selain dari kos yang lebih rendah dari penggunaan radar, Subaru turut mendakwa kebolehan kamera stereo ini juga adalah sama seperti mata manusia dan sebab itu ia digelar EyeSight yang bermaksud ‘pandangan mata’.

Sistem Subaru EyeSight ini terdiri dari enam fungsi iaitu sistem brek pra-pelanggaran, Cruise Control adaptif, sistem pengurusan pendikit pra-pelanggaran, amaran keluar laluan, Lane Sway Warning dan juga amaran kereta hadapan mula bergerak.

Menurut Pusat Penyelidikan dan Analisis Data Kemalangan Trafik Jepun, sistem ini sangat efektif dalam mengurangkan jumlah kemalangan. Penyelidikan terhadap kenderaan Subaru di Jepun mendedahkan bahawa dari 2010 hingga 2014 sebanyak 61% kemalangan telah dikurangkan menerusi kenderaan yang menerima sistem EyeSight.