Di dalam perkembangan terbaru selain perihal sifar GST selepas tarikh 1 Jun 2018 yang dengan rasminya telah bermula hari ini, Proton turut mengumumkan sokongan syarikat itu terhadap Tabung Harapan Malaysia yang diumumkan baru-baru ini.

Sebagai tanda sokongan terhadap usaha berkenaan, Proton akan menjadi pengeluar kenderaan pertama di Malaysia yang akan menyediakan saluran rasmi kepada pelanggan-pelanggannya untuk menyalurkan bantuan berkenaan, iaitu melalui pembelian model-model Proton yang ada.

Bermula dari 1 Jun 2018 hingga 31 Disember 2018 nanti, RM10 hasil daripada pembelian setiap kenderaan Proton akan disumbangkan untuk tabung berkenaan sebagai dana kerajaan. Ini juga adalah seiring dengan perkembangan semasa serta kesungguhan yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia untuk membantu kedudukan kewangan negara, dan Proton ingin bersama-sama dalam usaha yang baik ini.

Di dalam perkembangan lain, Proton kini turut menjalankan promosi khas bagi model Saga yang terhebat pernah ditawarkan bagi tempoh 10 tahun terakhir ini, yang dijual pada harga di bawah RM30,000 sempena Hari Raya Aidilfitri ini.