Isu ‘lesen memandu terbang’ masih tidak dapat dirungkai, kerana terdapat beberapa sindiket yang tetap aktif mempromosikan iklan tersebut di laman media sosial terutamanya di Facebook.

Itu yang mendorong Pegawai Tugas-Tugas Khas di Pejabat Menteri Pengangkutan Chung Yi Fan untuk membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya di sini, hari ini mengenai gejala ini. Beliau turut berkata, sindiket haram berkenaan menawarkan lesen memandu di laman sosial dengan harga mencecah ribuan ringgit, laporan Bernama.

“Kumpulan ini disyaki melakukan pemalsuan dokumen serta terlibat kegiatan rasuah. Tindakan menjual lesen adalah bertentangan dengan undang-undang dan saya berharap siasatan segera dijalankan oleh pihak polis untuk mencari serta mengesan kumpulan ini,” katanya kepada pemberita.

Rabu lepas, sebuah akhbar tempatan berbahasa Cina melaporkan wujud kumpulan yang menawarkan lesen memandu pada harga antara RM990 hingga RM2,900 tanpa perlu menjalani ujian serta latihan memandu.

Menurut Chung, sindiket berkenaan menggunakan akaun palsu untuk membuat iklan penjualan lesen berkenaan. “Segala dokumen mengenai aktiviti kumpulan ini telah diserahkan kepada polis untuk tindakan seterusnya,” katanya.

Pada pertengahan Mei lalu, Menteri Pengangkutan Anthony Loke merancang untuk menghapuskan amalan rasuah dan sogokan di dalam pengeluaran lesen memandu di negara ini. Dengan langkah ini, diharap tidak akan ada lagi pemandu yang mendapatkan “lesen terbang” atau dari mana-mana saluran tidak sah yang lain.