Menteri Pengangkutan yang baru, Anthony Loke merancang untuk menghapuskan amalan rasuah dan sogokan di dalam pengeluaran lesen memandu di negara ini. Loke menyatakan hasrat itu di dalam satu perjumpaan bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebelum ini, seperti dilaporkan oleh akhbar NST.

“Saya akan pastikan masalah ini dapat ditamatkan,” jelas beliau, selepas mendedahkan dia sendiri telah menerima banyak aduan dan permintaan terhadap jabatan itu, sejak sebelum mengangkat sumpah sebagai menteri lagi.

Selepas ini, mana-mana individu yang gagal dalam ujian memandu perlu untuk mendudukinya sekali lagi dan tiada jalan singkat untuk mendapatkan lesen dengan cara mudah dengan menyogok atau memberikan rasuah untuk tujuan itu.

Beliau turut menyatakan, perkara ini bukanlah rahsia, memandangkan ia telah berlangsung terlalu lalu, termasuk sewaktu beliau sendiri mahu mendapatkan lesen dahulu. Anthony juga berjanji untuk meluangkan masa meneliti permasalahan ini.

Dengan langkah ini, diharap tidak akan ada lagi pemandu yang mendapatkan “lesen terbang” atau dari mana-mana saluran tidak sah yang lain. Semoga kualiti pemandu yang berada di atas jalan raya Malaysia akan bertambah tinggi, dan paling penting mampu menjadi pemandu berhemah dan menyumbang kepada penurunan jumlah kemalangan.