HLYM keluarkan teaser model baru – YZF-R15 V3?

Khabar angin model YZF-R15 V3 akan dilancarkan di Malaysia sudah tersebar luas sejak beberapa minggu yang lepas, tanpa sebarang kata rasmi daripada Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) sendiri. Tapi semalam, syarikat itu telah menyiarkan teaser model yang akan diperkenalkan hujung minggu ini di laman Facebook.

Bukan setakat satu, tapi ada dua video pendek yang disiarkan, tapi gambar motosikal yang akan dilancarkan itu masih lagi gelap dan sekadar nampak bayangnya sahaja. Kami cuba menyunting serta menambahkan sedikit keterangan pada gambar itu dan hasilnya, ternampaklah bayang lebih jelas – menyerupai model R15.

Kami mengatakan sebegitu kerana satu daripada gambar teaser tersebut menunjukkan gambar tangki – dengan logo Yamaha, bentuk serta kedudukan pemegangnya memang menyerupai R15, dan kemudian dalam teaser kedua, bayang seluruh motosikal dapat dilihat dan apabila dibandingkan dengan gambar R15 sebenar, ia memang sama. Anda boleh melihatnya sendiri di bawah.

Apa istimewanya model R15 V3 ini? Sebelum ini kami pernah menyiarkan ia sudah pun dilancarkan awal tahun lepas di Indonesia, dan beberapa negara lain termasuk Thailand dan India. Cumanya kita masih belum tahu Malaysia akan menerima spesifikasi yang bagaimana, kerana model di Indonesia dan Thailand menggunakan fork USD manakala model di India menggunakan fork biasa.

Asas motosikal itu masih sama, di mana ia menggunakan enjin satu silinder 155 cc, DOHC sejukan cecair, dengan teknologi VVA dan mampu menghasilkan kuasa sebanyak 19.3 hp dan 15 Nm tork. Padanan transmisi pula adalah unit enam kelajuan, bersama klac jenis slipper & assist secara standard.

Walaupun menggunakan enjin berkapasiti rendah, R15 V3 ini datang dengan kelengkapan sporty seperti tayar yang lebar – 100/80-17 di depan, 140/70-17 di belakang, cakera brek depan berdiameter 282 mm, brek cakera di belakang, panel instrumen LCD, kerangka Deltabox dan swingarm aluminium. Tangki bahan api yang disediakan berkapasiti 11 liter dan berat keseluruhannya adalah 137 kg.

Agak menarik untuk melihat bagaimana penerimaan orang ramai terhadap model ini kerana ia adalah sebuah motosikal jenis sport dengan fairing penuh, tetapi enjin pula cuma 150 cc. Harganya pasti akan lebih tinggi daripada FZ150i, yang kini dikeluarkan dengan harga cadangan oleh Yamaha, tanpa GST RM8,638, dan kami menjangkakan ia mungkin boleh mencecah sehingga RM10,000 (kalau spesifikasi fork USD pastilah berbelas ribu).

Kalau mahu melihat kepada pesaing pula, model terdekat yang ada di pasaran adalah Modenas Pulsar RS200, dan itupun kini dijual pada harga hampir RM11,000. Jadi, anda rasa kalau benarlah model yang akan dilancarkan hujung minggu ini adalah R15 V3, berapakah harganya? Adakah ia akan jadi ‘panas’ juga seperti Y15ZR dan NVX155?

GALERI: Yamaha YZF-R15 V3 Thailand dan Indonesia

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya 'mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required