Model sports terkecil yang menggunakan kod nama ‘R’ oleh Yamaha, iaitu YZF-R15 versi generasi ketiga (ringkasnya dikenali sebagai R15 V3) sudah berada di pasaran Indonesia sejak awal tahun 2017 lagi, dan kini ia memasuki pula pasaran India dengan harga jualan 1.25 juta rupee (RM7,620).

Seperti yang anda boleh lihat pada gambar daripada Indian Autos Blog ini, R15 V3 mempunyai panel badan sporty, dengan panel-panel aerodinamik seperti model R yang lebih besar, dan ia boleh dilihat pada bahagian fairing, tangki yang mempunyai sirip dan panel belakang.

Model ini dikuasakan oleh enjin silinder tunggal 155 cc, DOHC sejukan cecair, dengan teknologi VVA dan ia mampu menghasilkan kuasa sebanyak 19.3 hp dan 15 Nm tork. Padanan transmisi yang digunakan adalah enam kelajuan, dan klac jenis slipper & assist diberikan secara standard.

Walaupun menggunakan enjin berkapasiti rendah, R15 V3 ini datang dengan kelengkapan sporty seperti tayar yang lebar – 00/80-17 di depan, 140/70-17 di belakang, cakera brek depan berdiameter 282 mm, panel instrumen LCD, kerangka Deltabox dan swingarm aluminium. Kami juga terperasan, model di India ini tidak menggunakan fork terbalik (USD) di hadapan seperti model di Indonesia, dan digantik dengan fork teleskopik biasa.

Di Indonesia, motosikal ini dijual pada harga 34.5 juta rupiah (RM9,475), manakala di India 1.25 juta rupee (RM7,620). Unit ujian model ini juga sudah pernah ditemui di atas jalan di Malaysia, dan harapnya ia boleh dilancarkan dengan harga yang berpatutan secepat mungkin. Kami pasti, ramai yang sudah menunggu.