Pemilik lesen terbang cuma ada dua minggu saja lagi untuk tampil dan serahkan lesen mereka kepada JPJ

Pemilik lesen terbang cuma ada dua minggu saja lagi untuk tampil dan serahkan lesen mereka kepada JPJ

Bagi pemegang-pemegang lesen terbang atau lesen yang diperoleh daripada saluran tidak sah, Kementerian Pengangkutan ada peringatan yang ingin diberikan; anda hanya ada dua minggu saja lagi untuk tampil dan serahkan lesen berkenaan kepada Unit Integriti, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Selepas daripada tempoh itu, menurut menterinya, Anthony Loke, pihak berkuasa tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan kerana JPJ mempunyai maklumat terperinci tentang mereka, lapor Bernama.

“Akan ada mesyuarat pada Isnin bersama JPJ, dan antara perkara utama yang akan dibincangkan ialah angka keseluruhan lesen terbang yang telah pun menyerahkan lesen mereka. Kami telah pun mengingatkan semua mereka yang terlibat memiliki lesen tidak sah ini untuk tampil dan serahkan semula lesen terbabit kepada JPJ. Sekarang, hanya tinggal dua minggu lagi untuk berbuat demikian sebelum sebarang tindakan akan diambil,” jelas Anthony.

September lalu, beliau memaklumkan kementerian telah mengenal pasti sebanyak 14,000 lesen terbang pernah dikeluarkan oleh petugas JPJ yang tidak bertanggungjawab bagi tempoh dua tahun lalu. Majoriti pemegang lesen berkenaan ialah warga Malaysia. Tetapi ada juga warga asing yang membeli lesen memandu Malaysia. Lesen berkenaan dijual pada harga antara RM2,000 dan RM3,500 setiap satu.

Bulan lepas, 12 petugas JPJ dari Perlis, Perak, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak telah ditahan kerana disyaki terlibat dalam pengeluaran lesen terbang ini. Anthony menambah, sejak itu, ada dua lagi individu JPJ yang ditahan oleh SPRM.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required