Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah membuat pengumuman melanjutkan lagi tempoh tanpa cukai melalui skim perlindungan harga mereka hingga hujung bulan November 2018. Sebelum ini, syarikat itu menyatakan cukai SST hanya akan diserap sehingga 15 November.

Dengan ini, mana-mana pelanggan yang membeli sebarang model kenderaan Volkswagen dari sekarang hinggalah hujung bulan November 2018 akan dapat menikmati harga waktu ‘cuti cukai’ sebelum ini, iaitu harga 0% GST dan SST.

Skim ini sah untuk kedua-dua model yang dipasang dalam negara serta model import, tetapi bergantung kepada stok yang ada. Jadi, jika anda mahu memiliki model Volkswagen yang tertentu dan mahu mengambil kesempatan daripada harga tanpa GST dan SST ini, lebih baik cepat ke wakil pengedar Volkswagen yang berhampiran.

Semua kenderaan Volkswagen yang dijual oleh VPCM datang dengan jaminan pengeluar selama lima tahun, bantuan tepi jalan lima tahun dan tiga tahun servis percuma.

Sebelum ini, ‘cuti cukai’ berlangsung selama tiga bulan iaitu bermula 1 Jun 2018, dengan kadar GST diletakkan pada 0%. Kemudiannya memasuki 1 September 2018, cukai SST pula diperkenalkan dengan kadar yang bergantung kepada model. Semasa cuti cukai juga, harga kenderaan Volkswagen turun sehingga RM17k, menyebabkan ia mendapat banyak perhatian oleh orang ramai.