BMW M5 peronda MotoGP akan dibawa pusing KL

BMW M5 peronda MotoGP akan dibawa pusing KL

Walaupun tidak mempunyai motosikal yang berlumba dalam MotoGP, BMW menyediakan sesuatu yang istimewa bagi peminat siri perlumbaan itu menjelang pusingan yang akan berlangsung di Litar Sepang hujung minggu ini.

Kereta peronda (safety car) yang digunakan dalam perlumbaan MotoGP iaitu BMW M5 khas akan dibawa sekitar Kuala Lumpur dalam satu siri konvoi bersama beberapa buah kenderaan BMW lain termasuk BMW 530i M Sport serta superbike S1000RR khas yang digunakan sebagai motosikal keselamatan.

Bagi orang awam, anda juga boleh mendekati kenderaan istimewa ini kerana konvoi tersebut akan berhenti di Bangsar Village II jam 12 tengahari pada 31 Oktober ini, dan beberapa aktiviti lain turut dirancang seperti sesi ramah mesra dengan bekas juara dunia, Loris Capirossi dan juga cabaran teka-teki yang menawarkan hadiah menarik termasuk tiket Grandstand ke acara MotoGP di Sepang.

Kereta peronda BMW M5 MotoGP menggunakan asas daripada model M5 Competition F90 tetapi ia dinaik taraf dengan pelbagai kelengkapan prestasi dan khas daripada BMW M. Oleh sebab itu, ia juga berbeza jika dibandingkan dengan BMW M5 F90 biasa yang sebenarnya sudah cukup gah untuk kegunaan jalan biasa.

Antara kelengkapan istimewa yang dimaksudkan adalah muncung ekzos titanium, brek karbon seramik M dan pelbagai lagi barangan yang dibuat daripada gentian karbon termasuk pada diffuser belakang, pelindung cermin sisi, side sill dan splitter hadapan. Enjin yang digunakan pula adalah sama seperti M5 Competition iaitu unit V8 4.4 liter M TwinPower Turbo dengan kuasa 600 hp dan 750 Nm tork.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required