General Motors akan tutup tujuh kilang pada 2019

General Motors akan tutup tujuh kilang pada 2019

General Motors (GM) telah umumkan bakal tutup tujuh kilang dan memperkecilkan kadar tenaga kerjanya sebanyak 15% sebagai sebahagian program penstrukturan semula syarikat itu. Selain itu, pelaburan untuk masa hadapan juga akan dialihkan kepada pembangunan teknologi autonomous dan kenderaan elektrik, lapor Autocar.

Syarikat automotif besar dari AS ini bergelut dengan penurunan jualan bagi beberapa tahun kebelakangan ini, yang menyebabkan langkah pemulihan ini perlu diambil segera. Sebahagian daripada langkah ini turut melibatkan penjualan jenama Vauxhall dan Opel kepada Kumpulan PSA. GM juga telah menyerahkan semua operasinya di Vietnam kepada Vingroup JSC, yang kini merupakan pengedar eksklusif kenderaan Chevrolet di sana.

Untuk pasaran Amerika Utara, jualan GM terkesan dengan teruk berikutan menyusutnya permintaan terhadap kereta sedan. Ford juga menyedari perkara sama, dan kini memberi lebih tumpuan terhadap pembangunan model-model SUV dan trak pikap, dan memberhentikan pengeluaran beberapa model sedan. Menurut laporan, Chevrolet Cruze, Impala, Cadillac CT6, Buick LaCrosse dan Chevrolet Volt hibrid akan diberhentikan pengeluarannya.

General Motors akan tutup tujuh kilang pada 2019

Langkah seterusnya, GM akan menutup lima kilang menjelang penghujung 2019. Kilang pemasangan di Detroit, Ohio dan Ontario, Kanada akan ditamatkan operasi, begitu juga dengan kilang transmisi di Michigan dan Maryland. Dua lagi kilang yang tidak dinamakan di Amerika Utara turut akan menerima nasib sama – selepas kilang di Korea juga ditutup kerana syarikat itu tidak lagi berada dalam pasaran di sana.

Tenaga kerja juga akan dikurangkan sehingga 15%, melibatkan kira-kira 18,000 pekerjaan. Staf eksekutif juga akan dikurangkan sebanyak 25% untuk langkah yang dijangka berjaya menjimatkan kos sehingga £3.5 bilion (RM18.8 bilion).

Untuk kekal relevan di masa hadapan, GM akan memberi tumpuan kepada penghasilan platform baru bagu kenderaan, dan pelaburan juga aka dihalakan kepada kenderaan elektrik untuk masa akan datang. Syarikat itu juga telah mendedahkan rancangan untuk membangunkan sistem 400 kW Extreme Fast Charger, yang memberikan jarak elektrik sepenuhnya sejauh 290 km dengan tempoh mengecas hanya 10 minit.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required