Bermula Julai 2019 nanti, pemandu-pemandu Grab dan perkhidmatan e-hailing yang lain perlu menduduki kursus dan memperoleh lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (Public Service Vehicle, PSV) sama seperti yang diwajibkan ke atas pemandu teksi.

Menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, tempoh untuk mereka berbuat demikian ialah dari Januari hingga Julai 2019 nanti, lapor Bernama. “Peraturan untuk perkhidmatan e-hailing sudah pun diwartakan. Pendaftaran pemandu akan dimulakan pada Januari hingga Julai 2019.

“Selepas 12 Julai 2019, kerajaan akan mula menguatkuasakan peraturan baru yang mewajibkan semuak pemandu e-hailing perli mendaftarkan diri, serta mempunyai lesen dan insurans untuk PSV. Kenderaan yang berusia lebih daripada tiga tahun pula perlu menjalani pemeriksaan,” ujar beliau.

Ini sebahagian langkah kerajaan untuk mengawal selia industri perkhidmatan e-hailing dan mewujudkan persekitaran yang sama rata seperti perkhidmatan teksi, yang sejak beberapa waktu sebelum ini kerap membangkitkan hal berkaitan.

Semalam, Menteri Pengangkutan bertemu dengan penasihat Blue Taxi, Datuk Shamsubahrin Ismail yang menjadi antara individu paling lantang mendesak perkara ini.

Loke juga menasihatkan agar pemandu-pemandu perkhidmatan e-hailing tidak menunggu hingga ke saat akhir untuk mendaftarkan diri bagi mendapatkan lesen PSV berkenaan. “Ini juga terbuka kepada mana-mana syarikat yang berminat. Kita tidak mahu perkhidmatan e-hailing ini hanya dimonopoli oleh sebuah penyedia perkhidmatan atau syarikat sahaja,” tambah beliau.